Девет жертви на бурите и пороите в Европа

ЕС
16:43 - 22 Декември 2019
1642
Девет жертви на бурите и пороите в Европа

Броят на жертвите от бурите, които връхлетяха върху Испания, Португалия и Франция, се увеличи до девет души днес, докато регионът се подготвя за още по-силни ветрове и валежи.

Бурите Елза и Фабиен доведоха до преливането на реки, прекъснаха електропроводи, изкорениха дървета и прекъснаха железопътния и въздушния транспорт през региона, оставяйки повече от 118 000 домакинства без ток.

Досега двама души са загинали в Португалия, а седем в Испания, най-тежко засегнатата държава. Последната жертва е рибар, който бил пометен от скалите в морето в Каталуния.

Местните власти заявиха, че трима полицаи и още един рибар трябвало да бъдат спасявани, след като се опитали да окажат помощ на мъж в курортно градче на 100 километра североизточно от Барселона.

В Испания жена от Южна Корея е убита от отломки, паднали от сграда в Мадрид, и холандец, който се удари, докато карал сърф в лошото време край Андалуския бряг, съобщава БГНЕС.

Докато отслабналата като сила буря Елза се движеше над Великобритания в събота, бурята Фабиен бързо се придвижи, носейки със себе си вятър със скорост 170 километра в час до Галисия в Северозападна Испания, принуждавайки отмяната на 14 полета според испанския летищен оператор Aena.