Деветима обвинени за пране на пари след акция на ГДБОП

Крими
17:10 - 31 Март 2023
3004
Деветима обвинени за пране на пари след акция на ГДБОП

Софийската градска прокуратура привлече като обвиняеми девет души, българи, за престъпления, свързани с участие в организирана престъпна група, данъчни престъпления, както и за изпиране на пари, съобщиха от държавното обвинение. На всеки от тях е определена парична гаранция в различен размер – от пет хиляди до 100 хиляди лева. На двама е наложена и забрана да напускат пределите на страната.

При акцията са извършени претърсвания и изземвания на 15 адреса на територията на София и областта. Иззети са документи, компютри, мобилни телефони, значителна сума пари в различна валута – в лева, в евро, в щатски долари и в швейцарски франка, и над 20 броя електронни подписи. Разследването продължава.

Досъдебното производство по случая е образувано на 08.09.2022 г. по данни събрани в периода 2021 г. – 2022 г. от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП.

Полицейските служителите са провели множество действия  във връзка с придобита информация за наличието на организирана престъпна група, действаща с цел извършване на престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи на територията на Република България и последващо легализиране произхода на финансовите средства чрез отчитането им като печалби в „резултат“ от търговската дейност на реално дружество, регистрирано за целите на данъчно облагане по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС).

Според разследващите в периода от септември 2019 г. до 15 март 2023 г. осем от обвиняемите са участвали в организирана престъпна група, четирима от тях са обвинени и за това, че за времето от 2020 г. до 01.03.2023 г. са участвали в извършването на изпиране на пари в особено големи размери, а един обвиняем е привлечен към наказателна отговорност само за изпиране на пари в особено големи размери. Двама са обвинени и за това, че в периода от септември 2019 г. до 15 март 2023 г. са извършили данъчно престъпление в особено големи размери.

Прокуратурата посочва, че в България е извършена регистрацията на 25 търговски дружества по ЗДДС на името на криминално проявени лица, лица с нисък социален статус, лица без образование и малоимотни лица.

Същите по документи се водят купувачи на значителни количества стоки - захарни изделия, енергийни и безалкохолни напитки, от търговски дружества, регистрирани за целите на ДДС в други държави – членки на ЕС.

Тези стоки се продават на територията на България „на черно“ от склада на един от участниците в организираната престъпна група, който е собственик и управител на реално функциониращо търговско дружество в България и едновременно с това е собственик на търговско дружество, регистрирано в Полша, от което основно се извършва покупката на стоки.

Върху стоката не се начислява ДДС, не се издават съответните документи за продажбата им в България, сделките не се осчетоводяват по надлежен ред и не се внася дължимия данък в бюджета. По този начин бюджетът на Република България бива ощетен, допълват от държавното обвинение

Разследващите посочват още, че пълномощниците на всички установени дружества са три определени лица. След като дружествата биват учредени и регистрирани по ЗДДС, на тяхно име се издават пълномощни, с които упълномощените лица извършват банкови операции с големи суми пари, като нареждат плащане към реални чуждестранни дружества за закупуването на стоки.

Пред банката се декларира, че средствата са с произход от извършени продажби, без същите да бъдат отразени счетоводно в справки – декларации по ЗДДС на 25-те търговски дружества, обясняват от прокуратурата.