Дезинфекцират магистрала "Марица" заради чумата

Заболяването вече настъпва към Южна България, предупреждават от БАБХ

Здраве
16:48 - 06 Август 2019
1880
Дезинфекцират магистрала "Марица" заради чумата

Направена е дезинфекция по цялата дължина на автомагистрала "Марица" заради чумата по свинете, съобщиха от Областното пътно управление. По време на почистването е станало ясно, че е задигната предпазна оградна мрежа и бетонни колове.  

Директорът на ОДБХ Хасково д-р Георги Илиев съобщи, че в Хасковска област няма установен случай на африканска чума по свинете, но уточни, че заболяването вече настъпва към Южна България.

"Основните трудности идват от хората, които развъждат свине-майки с цел търговия, нещо което е незаконно. И именно те създават проблеми", подчерта д-р Илиев. Той обяви, че от утре екипите на ОДБХ Хасково тръгват в 3-километровата зона на свинекомплекса в Клокотница и съвместно с кметовете на селата ще проверят изпълнението на мярката. Ако не е изпълнена, ще се приложат мерките, предвидени в закона за ветеринарномедицинската дейност, категоричен бе д-р Илиев.

От Държавното горско стопанство информираха, че са определени екипите за загробване на евентуални умрели свине, както и за бързо предаване на проби от намерени животни.