Диктаторът Мугабе почина на 95 (галерия)

Бившият президент на Зимбабве остави $ 1 милиард наследство на жена си

Новини
01:37 - 07 Септември 2019
8380
Диктаторът Мугабе почина на 95 (галерия)

Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе, управлявал африканската страна с железен юмрук и с тежко въоръжена армия в продължение на 37 години, почина в частна болница в Сингапур на 95-годишна възраст, съобщи агенция „Ройтерс”.

Мугабе е издъхнал след продължително боледуване далеч от родината си. Африканският диктатор бе свален с военен преврат през ноември 2017 г., след като собствената му армия се обърна срещу него. До драматичната ситуация се стигна, след като зимбавийския самодържец уволни почитания от генералите и сочен като негов наследник Емерсън Мнангагуа, за да проправи път към властта на собствената си съпруга Грейс.

52-годишната втора жена на Робърт Мугабе е известна с прозвището си Гучи Грейс заради любовта си към дизайнерските дрехи и бижута. Твърди се, че семейството на Мугабе притежава над 1 милиард долара в злато, диаманти и престижни имоти по целия свят.

Преди да поеме властта в Зимбабве през 1980 г., Робърт Мугабе е партизански водач и политически затворник. Той печели първите премиерски избори в Зимбабве след обявяването на независимост в африканската държава през 1980 г. След 7-години управление напуска, за да стане президент. В следващите години Робърт Мугабе налага тоталитарен режим на управление. През 2001 г. стига дотам, че конфискува частната земеделска собственост на бившите колониалисти и ги прогонва от Зимбабве. Става световно известен с гоненията, които устройва на белите фермери.

Преди да поеме властта в независимо Зимбабве през 1980 г., Робърт Мугабе е партизански водач и политически затворник

През 2008 г. управляваната еднолично от Робърт Мугабе африканска държава изпада във фалит, а инфлацията стига 100 000%. Колапсът на икономиката в Зимбабве обаче рязко контрастира с богатството му.

Неговата втора съпруга Гучи Грейс стана пословично известна с прахосничеството си. 52-годишната дама, която е бивша секретарка на Мугабе, избяга от Зимбабве след преврата срещу съпруга си. Гучи Грейс притежава вила с размерите на прогимназия в Дубай, престижен имот в Хонконг, както и апартамент в Монте Карло. Мугабе има двама синове, които също са прочути прахосници на несметните му богатства.

Мугабе на сватбата със секретарката си Грейс, която е известна като любителка на лукса. Тя ще наследи над 1 милиард след смъртта на 95-годишния политик

Наследникът на Робърт Мугабе – Емерсън Мнангагуа изказа своите съболезнования за кончината на предшественика си, който бе наречен от него „баща и основател на Зимбабве”.