Дилов " по същество": За ГЕРБ няма значение дали се гласува с боб, гълъби или димни сигнали

Новини
15:27 - 04 Ноември 2022
1843
Дилов "по същество": За ГЕРБ няма значение дали се гласува с боб, гълъби или димни сигнали

В споровете за хартиената бюлетина, депутатите отново се изкушиха да се упражняват в красноречие и екзотични предложения.

ПП няма да подкрепи връщането на хартиената бюлетина, заяви Никола Минчев по време на дебата за смесено гласуване. През 2021 април при смесено гласуване спаднал броят на недействителните бюлетини, по думите му.

През 2017 над 80 000 избиратели за посочили "не подкрепям никого". Минчев посочи, че при хартиена бюлетина има възможност за контролиран вот. При хартиената бюлетина има и грешки при съставяне на изборните протоколи.

Връщането на хартиената бюлетина щяла да оскъпи изборите, според народния представител от ПП. Дигитализацията на България е на нулево ниво, по мнението му.

Някои неща се правят, за да се отговори на обществените очаквания, според Петър Петров от Възраждане.

Вярата, че машината може да промени човешката природа е трогателна, каза Любен Дилов от ГЕРБ. Независимо дали се гласува с машини или с хартия, за герберите резултатът бил един и същ. С боб, царевица, с димни сигнали, с гълъби, но трябвало да се даде възможност на хората да гласуват, както искат. Той попита Минчев защо от ПП искат да ограничат хората да гласуват само с машина. Трябва да върнем доверието на хората, според Дилов.

Според Минчев машините не плашат хората. От ДБ пък припомниха, че левицата яростно е защитавала машинно гласуване, а сега иска смесен вот.

Три законопроекта променят Изборния кодекс те са на БСП, "Възраждане" и "Продължаваме промяната".