Димитър Байрактаров пред Lupa.bg: Общинари се уредиха с тлъсти заплати

У нас
18:59 - 14 Ноември 2019
6833
Димитър Байрактаров пред Lupa.bg: Общинари се уредиха с тлъсти заплати

Общинският гаранционен фонд за малки и средни предприятия в столицата има повече разходи, отколкото приходи, сигнализира пред Lupa.bg журналистът и народен представител от миналото 43-то НС Димитър Байрактаров.

„За 1 година Фондът е направил разходи за 500-600 000 лв., като приходите му са 25-30 000 лв. Освен това той е отпуснал 13 милиона заем на Столична община, поради което на практика не обслужва дребния и средния бизнес”, смята журналистът.

По думите му Фондът се управлява от петима общински съветници, които вземат между 4 и 5 бона месечна заплата. Общинарите сами са определили размера на парите си.

Същото месечно възнаграждение получават и тринадесетимата общинари в Столичната агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ).

„Те заседават веднъж седмично. Работят по 2-3 часа, след което си ходят. Попитах Трайчо Трайков, който е част от Надзора, не му ли се струва висока заплатата, която взема. Той се съгласи с мен и каза, че парите могат да бъдат преразгледани. На друго мнение бе Карлос Контрера от ВМРО, който нагло заяви, че не знае колко пари получава и ми обърна гръб. Тези патриоти обещаха по 300 пенсии на възрастните хора, но се оказа, че уредиха само себе си с високи заплати”, възмути се журналистът.

Той допълни, че ако не си общински съветник, не можеш да работиш нито в Гаранционния фонд, нито в Агенцията за приватизация и инвестиции. Външни лица не се допускат най-вероятно, за да не излизат наяве техни далавери и зависимости. „Може би оказват влияние върху бизнесмени и ги държат в ръцете си. Високите им заплати пък ги правят послушни и удобни”, смята Димитър Байрактаров.

По думите му, тези две институции са напълно излишни, тъй като не работят в полза на софиянци. Нещо повече разходите за заплати на „служителите”, които визлизат на над десетки хиляди левове месечно, изтъняват джоба на гражданите на столицата.