Димитър Дъбов: Ситуацията сега може да свърши по-зле и от кабинета "Орешарски"

Новини
09:55 - 21 Април 2021
6314
Димитър Дъбов: Ситуацията сега може да свърши по-зле и от кабинета "Орешарски"

Твърде насипен, разнопосочен и непредсказуем е парламентът в момента. Нещата може да свършат по-зле и от при кабинета „Орешарски“. Прогнозата е на бившия депутат от БСП и делегат на 50-я конгрес Димитър Дъбов. Дългогодишният организационен секретар е на мнение, че заради поведението си не е изключено Столетницата от формация с твърдо ядро доскоро от над 100 000 членове да се превърне в бутикова, а ролята й да се сведе до формални политически декларации в началото на сесиите на Народното събрание. Иде ми да ги питам другарите сега: „Къде сте, бе, аслани?“, казва той пред "Труд". 

"Току що отминалите парламентарни избори отмериха точно моментното състояние на БСП. Симптомите се проявиха още на местните избори където претърпяхме сериозно поражение, а сега просто лъснаха без още да са приключили. БСП се превръща в средно голяма партия от която нищо не зависи, а може да играе само поддържаща роля в различни конфигурации, ако въобще бъде поканена. Тя все повече прилича на жена на средна възраст, която няколко пъти е изоставяна и отчаяно търси брак по сметка без особено да подбира партньора си. Какви са причините, за тази, както вие я наричате - маргинализация? Ръководството смята, че те са в здравната ситуация, лошото време, закъснялото отношение към президента, масовото предателство, двубой между системни и несистемни партии, неучастие във протестите и т. н. За мен причините са две. Първо: задълбочаванията на вътрешнопартийни конфронтации. И втората, но може би основна причина - изключително тревожното организационно и идейно състояние на партията и неуменията на ръководството да вкара партията в кондиция", анализира Дъбов. 

Той отправя остри критики срещу настоящето ръководство на левицата: "Председателят на БСП и вярното u ръководство от години влизат в една сграда на която пише „Съединението прави силата“, но вероятно те си гледат в краката и внимават да не се спънат по стъпалата, и не поглеждат нагоре. Издигайки като основен лозунг на кампанията „срутището ГЕРБ“, всъщност се срутихме ние. Безпристрастното анализиране показва няколко неща. Нямаше сблъсък между системните и несистемните партии. В парламента влезе една несистемна партия - Има Такъв Народ. В парламента макар и със скромен резултат влязоха партиите на протеста, сред които има редици познати политици, които обаче е време да разберат, че говоренето вътре в залата е различно от това на площада пред залата". 

Попитан за прочита му върху отминалия парламентарен вот, той казва, че досегашните парламентарни партии се представиха различно - ГЕРБ падна с около 27 процента, БСП загуби 50 процента, а ДПС качи 9,5 процента. Има отстъпление на първия, но той пак е първи вече 11 години. Изглежда невероятно, но е факт - при толкова гейтове, скандали, снимки от спални, пари, жени и отново първи.

А ние? След 7 години в опозиция, ние от БСП, отиваме в още по-голяма забрава. Иска ми се да припомня още един факт - политическата поява на ГЕРБ стана преди 15 - 16 години в София. Но доста по-късно завладя почти цялата страна, дори и селата. Сега за първи път ГЕРБ загуби в София. Колко ли още години ще минат докато загубят страната и ще стане ли въобще? И кой ще ги смени? След 11 години управление ГЕРБ отново първи, след 7 години в опозиция БСП вече трета политическа сила". 

Прокламираната от Корнелия Нинова реформа в БСП той виждал по-скоро като разгром на основните партийни кадри и то в търсене на врага с партиен билет. "Няма никакви индикации някой от опозицията да е играл за ГЕРБ. Някои, които я напуснаха, основаха друга лява партия, други отидоха в русофили, ВМРО, но не и в ГЕРБ, каквато е основната мантра на ръководството. Всъщност всеки който мисли и говори различно от ръководството, се обявява за поддръжник на ГЕРБ. Неправилно е схващането, че неучастието в протестите е една от причината за загубата - не мога да си представя БСП да блокира „Орлов мост“, Ректората, да замеря с яйца и домати държани институции, да издига бесилки и носи ковчези", възмутен е бившият депутат.

А за него резултатите били най-трагичните от 1944 г. досега, а причината е, че БСП се е явила на вота идейно и политически неподготвена и организационно разрушена - след подмяната на Националния съвет с друг удобен, започна тотална подмяна на местните ръководства.

"Предизборната кампания вървеше и се сменяха областните ръководители, определяха се водачи удобни на председателя, пренареждаха се листи или се пишеха изцяло нови. Корнелия Нинова и кликата около нея водеха война на всички фронтове - вътре в партията, с всички други вън от БСП, с политиката си станаха недолюбвани и в САЩ, и в Русия, нежелани в Брюксел и хвърлиха в потрес ПЕС. Демонстрираха, правят го и сега, пълно незачитане на устава на БСП. Сещам се за следното - в Парламентарната група от 43 депутати има само 7 жени което представлява 16 процента, а в устава пише не по - малко от 40 процента. Същото важи и за младежите членове на БСП в групата има само един депутат член на БСП, който е на младежка възраст. За сметка на това има двама депутати с повече от 12 години престой в парламента и още няколко, които ги навършват тази и следващата година", допълва той. 

Нещо повече, той определя Нинова и хората около нея по-скоро като ликвидационен съвет на БСП.

"Има две категории хора, които u влияят: едните са подстрекателите, тези които казват какво да прави - Румен Овчаров, Красимир Премянов, Росен Карадимов и клакьори, основно членовете на Изпълнителното бюро, на част от НС и някои местни лидери, които неумело я копират и обожествяват. Всичко това я накара да си самоповярва, да си изгради чувство за самодостатъчност и безпогрешност", казва бившият зам.-шеф на Столетницата.

А двойната игра за него се играела от Кирил Добрев.

На въпроса как гледа на Слави Трифонов в политика, Дъбов отвръща:

"Шоуто, което Слави Трифонов и сценаристите му успешно правят от 30 години, е добро и професионално и те знаят как да го правят, а политическото шоу в което са сега, ще трябва да го правят с наемници, в друга среда различна от тяхната. От „Има такъв народ“ със сигурност разбират, че при недобър резултат в политическото шоу, това ще даде отражение на състоянието на другия им бизнес в телевизията и забавата". 

И очаква кратък живот на парламента, особено предвид насочването на погледите към ИТН, а не към ГЕРБ, които са първа политическа сила. Това силно му напомня за ситуацията, при която бе конструиран кабинетът на Пламен Орешарски в коалиция между БСП и ДПС.

"Очертаваща се перспектива за нови парламентарни избори поставя БСП на допълнителни изпитания. Очевидно ще продължат разместванията на пластовете и ще има различни резултати от сегашните. Едва ли патриотите ще останат така и вероятно ще обединят своите усилия, има и други които също ще вдигнат своя резултат, а трети ще отпаднат или намалят резултата си. В БСП са наложителни бързи и категорични промени, и връщане на партията в обичайното u състояние. Тези, които сега са начело на БСП, не са в състояние да го направят. Избори с мишкуване не се печелят", коментира още Димитър Дъбов.