Димитър Стоянов: Без бюджет всичките ни усилия за армията отиват на вятъра

Личният състав няма да бъде попълнен, предположи министърът на отбраната

Топ
19:31 - 17 Май 2023
2386
Димитър Стоянов: Без бюджет всичките ни усилия за армията отиват на вятъра

Ако не бъде приет бюджет, цялата програма за модернизация на армията ще бъде стопирана. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, след като беше изслушан от парламентарната комисия по отбрана.

"Включително на бойната машина за пехотата, гаубиците, радарите. Всички усилия, които бяха положени последните девет месец, отиват на вятъра. Без бюджет няма как да бъде реализирана програмата", добави министърът.

Според него липсата на нов бюджет ще се отрази негативно не само върху модернизацията, но и върху попълването с личен състав на Българската армия, защото един от мотивите на младите хора е да обслужват нова техника.

Надявам се, че офертите ще бъдат подадени в срок, защото в момента са изразени намерения, чакаме конкретика, каза Стоянов по повод двете фирми, одобрени да представят първоначални оферти по обществената поръчка на Министерството на отбраната за ремонт на шест двигателя за самолети МиГ-29. Фирмите са "ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ" ЕАД и Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A.

Правим всичко възможно изтребителите МиГ-29 да летят колкото се може по-дълго. Идеята с обществените поръчки за закупуване на двигатели и за ремонт за двигатели беше точно тази. Работихме и по другия вариант – заместваща платформа за изтребителите, но най-вероятно комисията по отбрана няма бъде удовлетворена от цената, която ще споделя за получените оферти, обясни Димитър Стоянов.

Няма конкретика коя страна кога ще получи обезщетение по предоставеното въоръжение и техника на Украйна, каза министърът в отговор на въпрос, свързан с финансовото обезщетение, което България ще получи чрез финансовия инструмент на Европейския съюз (ЕС) European Реасе Facility (EPF), за предоставената на Украйна техника, въоръжение и хуманитарна помощ. България ще получи 59% обезщетение за предоставената помощ на Украйна в периода юли - ноември 2022 г., припомня БТА.

Димитър Стоянов добави, че траншовете, които страната ни трябва да получи, са разхвърляни през годините до 2026 г.