Димитри Иванов на 90 - един гений с картонче от ДС

Известният журналист и преводач е носител на орден "Стара планина", до днес не спира да твори

Легенди
14:30 - 01 Януари 2022
45264
Димитри Иванов на 90 - един гений с картонче от ДС

Вероятно най-блестящият международен коментатор в новата история на България, емблемата на БТА и "Всяка неделя" Димитри Иванов, чукна патриаршеските 90 години навръх 1 януари. И на тази достолепна възраст той не се отказва от вечната цигара, чашата любима водка и нищенето на световните политически събития. Честито!

Димитри Иванов е роден в Асеновград на 01.01.1932 г. в семейство на дребен фабрикант - враг на народната власт. По този повод още през 1961 г. е вербуван от Държавна сигурност, за да установява контакт с чуждите посланици и постоянно пребиваващите в София чужденци отвъд Желязната завеса. Дълги години работи в БТА. След това представя новините в предаването на БНТ "Всяка неделя". Сред водещите на седмичното обзорно политическо предаване "Панорама". След 1989 г., заедно с Тома Томов води седмичното предаване "Наблюдател". Прави стотици интервюта със световноизвестни политици, писатели и журналисти.

Братът на Димитри Иванов убил баща имБЛИЦ - Новини от България и света

В един кратък период Иванов пише в притурката "КАПИТЕЛ". Пише и за вестник "Сега", където рубриката му е на границата между художествената литература и публицистиката. Анализите му са изпълнени с лични спомени за събития и хора.

През 2002 г. получава орден "Стара планина" за "изключителните си заслуги в областта на журналистиката и по повод 70 години от рождението си". В края на 2004 г. получава наградата "Черноризец Храбър" за цялостно творчество. През юни 2008 г. на фестивала Mediamix'08 в Албена получава награда за цялостен принос в медиите.

Преди 3 години Джимо, както гго наричат приятелите, преживя тежък инсулт, но само няколко месеца по-късно отново седна пред компютъра и ни радва с анализите си.