Дионисий се гаври с поповете: Смърдите, изкъпете се!

Скандалният архимандрит е натоварен да подготвя встъпването в длъжност на новия патриарх

Общество
22:00 - 18 Юни 2024
10878
Дионисий се гаври с поповете: Смърдите, изкъпете се!

Скандалният дядо Дионисий е получил задачи от Светия Синод по организацията на тържествата по встъпване в длъжност на новия патриарх. За целта ексцентричният архимандрит събрал софийските попове и им разпределил задачи, като не пропуснал брутално да се изгаври със старците.

На въпросната среща той карал поповете да стават и да се въртят като манекенки, за да ги огледа и си избере най-хубавите за официалната церемония. Искал да са еднакви на ръст, с еднакво дълги бради и да изглеждат добре. На грозноватичките давал други задачи, като да отговарят за настаняването в хотелите например.

Освен това Дионисий упрекнал подчинените си, че миришат, затова изрично наредил всички да са изкъпани и да не смърдят на пот, за да не се излага църквата пред чужденците. И се аргументирал, че българските данъкоплатци дават достатъчно пари, за да могат поповете да си позволят да си купят сапун от 2-3 лева.

Дядо Дионисий е живо и ходещ стил

Самият архимандрит е известен със своя изискан и лъскав стил на обличане. По протестите срещу правителството на Борисов сме го виждали да сменя по 5-6 различни на цвят копринени раса. По-интересното обаче е, че всички попове на въпросната сбирка оставили Дионисий да се гаври и да ги унижава и всички мълчали, защото ги било страх от последващи репресии, а и се шушукало, че съвсем скоро ще го направят епископ и той ще им стане началник.

Само някакъв стар свещеник се осмелил да подвикне, че е срамно да се държи така с отците, но бил бързо порязан от Дионисий.