Директорът на ЦРУ се срещна със Зеленски

В Киев Бърнс затвърди ангажимента на САЩ да предоставят подкрепа на Украйна

Украйна
11:00 - 16 Ноември 2022
1347
Директорът на ЦРУ се срещна със Зеленски

Директорът на ЦРУ Уилям Дж. Бърнс се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев, потвърждавайки подкрепата на САЩ за страната. Това се случи в същия ден, когато руските ракети удариха столицата и накараха жителите да бягат в търсене на прикритие, пише Уошингтън поуст.

Ракетните удари срещу Киев дойдоха след двуседмично затишие и първоначално много жители ги игнорираха. Когато експлозиите отекваха из града, хората търсеха подслон в мазета и коридори.

Посещението дойде в момент на украински триумф, дни след като нейните сили освободиха град Херсон и Зеленски обяви повратна точка във войната. Но това беше и момент на изключително напрежение и несигурност, тъй като изглеждаше, че руска ракета се приземи в Полша, повдигайки въпроса как НАТО може да отговори на евентуална атака срещу страна-членка.

Бърнс, когото президентът Байдън често е изпращал да разговаря с руски и украински лидери, се срещна и с колегите си от украинското разузнаване и обсъдиха предупреждението на САЩ, което той отправи в понеделник към ръководителя на руското външно разузнаване "да не използва ядрени оръжия" в своите война срещу Украйна.

В Киев Бърнс затвърди ангажимента на САЩ да предоставят подкрепа на Украйна в борбата й срещу руската агресия.

Бърнс, опитен дипломат и бивш посланик в Русия, отиде в Москва миналия ноември и се срещна с висши служители на Кремъл, разговаряйки по телефона с президента Владимир Путин. Той занесе писмо от Байдън до Путин и предупреди руския президент, че ако нахлуе в Украйна, Съединените щати ще наложат големи последствия.

Бърнс предупреди, че официалните лица трябва да внимават за заплахите на Путин за използване на тактически ядрени оръжия. "Трябва да приемем много сериозно всякакви видове заплахи, като се има предвид всичко, което е заложено на карта, каза Бърнс в интервю за Нора О"Донъл от СиБиЕс нюз  в края на септември. "И знаете ли, риториката, която той и други висши руски лидери са използвали, е безразсъдна и дълбоко безотговорна.

Бърнс добави, че американските разузнавателни агенции все още не са видели "никакви практически доказателства", че Путин се доближава до използването на ядрени оръжия.