Директорът на руското външно разузнаване: Украйна ще се превърне във втори Виетнам

Украйна ще се превърне в черна дупка, която ще поглъща още и още ресурси и хора, каза Сергей Наришкин

САЩ
18:26 - 07 Декември 2023
7205
Директорът на руското външно разузнаване: Украйна ще се превърне във втори Виетнам

Директорът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин каза днес на САЩ, че подкрепата за Украйна от страна на Запада ще превърне конфликта във "втори Виетнам", който ще преследва Вашингтон с години.

Путин изпрати в началото на миналата година войски в Украйна и започна война, при която ранените и убитите вече са стотици хиляди. Конфликтът доведе до най-голямата конфронтация между Русия и Запада от шест десетилетия насам. Западът предостави на Украйна повече от 246 милиарда долара военна и хуманитарна помощ, но украинското контранастъпление се провали и Русия запази контрола си над почти една пета от украинската територия.

"Украйна ще се превърне в черна дупка, която ще поглъща още и още ресурси и хора", каза Сергей Наришкин в статия, публикувана във ведомственото издание на ръководената от него Служба за външно разузнаване на Руската федерация.

"В крайна сметка САЩ рискуват да създадат втори Виетнам за себе си и всяка следваща американска администрация ще трябва да се опитва да се пребори с това", каза той.  

Американският президент Джо Байдън предупреди, че пряк сблъсък между НАТО и Русия може да предизвика Трета световна война и многократно изключи изпращането на американски войници в Украйна.