Дирят убиеца Зайков с дронове (ОБЗОР)

8-и ден няма и следа от заподозрения за две покушения

Новини
21:13 - 17 Май 2019
7392
Дирят убиеца Зайков с дронове (ОБЗОР)

Осем дни 43-годишният Стоян Зайков успява да се измъкне от хиляди служители на МВР, които са по следите му. В петък в Костенец и околностите стартира най-мащабната акция на полицията от последните години, в която са включени баретите, жандармерията, Охранителна и Криминална полиция и дори ловните дружинки, които обикалят горите за дивеч. 

МВР ползва хеликоптер, дронове, следови кучета и високопроходима техника, за да го намери. Освен униформени и тежковъоръжени спецполицаи в Костенец и околните села и градове дежурят и цивилни, които имат задача да следят за беглеца, без да ги разпознае.

През целия ден бяха претърсвани десетки постройки в Костенец, но от МВР признаха, че нямат нова гореща следа. Голямо струпване на спецсили имаше в района на гробищата, които се намират в покрайнините на града.

До късно вечерта в петък акцията не даде резултат. Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че полицията няма данни Зайков да е напуснал страната.

Издирването на Стоян Зайков се затруднява и заради това, че той не ползва мобилен телефон, контактувал е с ограничен кръг от хора и има уникални умения да се крие.

Останал без пари и храна, Стоян Зайков може да бъде особено опасен, предупреждава МВР. Издирваният за две убийства в Костенец може да извърши грабеж в околните села, за да се нахрани. За това са предупредени кметовете на близките населени места.

"Проверяваме всички постройки и ще продължим докато не го открием. Вече може да се каже вече, че доста сгради в града са проверени и е ясно, че търсеният не е пребивавал там. Облитането с хеликоптер е за да фиксираме цялата територия. Засега конкретна следа няма", каза ст. комисар Николай Спасов, шеф на областната дирекция на МВР. 

Драмата започна на 10 май сутринта, когато близките на бившата изгора на Стоян — Милена Шишкова, я откриха с две огнестрелни рани в главата и вързани ръце в полето пред къщата. Оттогава МВР е по следите на Зайков, когото в Костенец познават с прякора му Чане.

4 дни по-късно, в сряда, е намерен убит с куршум в главата и третият братовчед на Стоян Зайков Валентин Петров, който е съсед на Зайков в кв. “Полето”. Основният заподозрян отново е Чане. Оттогава в издирването му се включи тежката артилерия на МВР. Освен всяка къща в града и околните села акцията продължава и в Рила планина, където Зайков може да се е укрил.

Според източници на БНТ Зайков е познат в крими средите с прозвището Рамбо, заради големия арсенал оръжия, с които може да борави.