Дискриминация и психотормоз за българче в САЩ (СНИМКИ)

Общество
11:15 - 05 Декември 2019
4609
Дискриминация и психотормоз за българче в САЩ (СНИМКИ)

Обвинения за дискриминация, лошо отношение и психически тормоз върху българче в нашето училище в Сейнт Луис, Мисури. Майката на 8-годишно момченце Василики Грамматопулу се оплака в редакцията на BG VOICE, че една от учителките в неделното училище „Български език“ в Сейнт Луиз, Мисури - Анелия Дионисиева, се отнася с особена неприязън към сина й, която според майката може и да е подтикната от смесения му произход. Детето е от смесен брак между българка и грък.

Оплакването, което вече е получено в Консулството на България в Чикаго, както и в Министерство на образованието и науката и Службата за закрила на детето в Мисури, разказва за случаи, в които, по думите на майката, учителката не дава на детето да пие вода, а вместо това е наказван да стои прав в ъгъла.

„Един ден моят син ми се оплака, че учителката му крещяла, защото пиел много вода. Децата имат бутилки с вода, които стоят на етажерка, на разстояние от тях. Моят син казал на учителката, че е много жаден, а тя, вместо да му разреши да пие вода, го наказала да стои дълго време прав в ъгъла на стаята“, разказва потресената майка.

Тя предполага, че това, което може би е подразнило учителката, е, че на моменти детето „шава“ на стола. Това се дължи на заболяване, изразяващо се в болка в кръста при продължителен седеж и стоеж, както и периодично появяваща се болка в долната част на крака, дължаща се на плоскостъпие.

Проверка на Lupa.bg показа, че Анелия Дионисиева е от Видин и е завършила филиала на Медицинския университет-София във Враца.

Василики предостави на редакцията ни и медицински документи, потвърждаващи състоянието на малчугана. Тя разказа, че на моменти синът й изпитва дискомфорт, докато седи на стола. Заради болката му се налагало да пие лекарства, които предизвиквали жажда. Състоянието на детето обаче не трогнало преподавателката.

„Опитах се да разговарям с учителката, като исках да й обясня, че моят син взима много лекарства, някои от които предизвикват жажда. Учителката започна да крещи истерично, говореше несвързани думи и това, което успях да разбера само, беше, че „това не е нейна работа“, разказва майката.

Крясъците огласили цялото училище и стигнали до ушите на детето, което по това време било в класната стая. „Синът ми се уплаши и се опита да избяга навън, но учителката му забрани да излиза от стаята. Директорката Катя Вълкова стоеше в салона и дойде само за да затвори вратата, за да не се чува много“, спомня си още майката. „Тя ми каза – ами ако не ви харесва, не идвайте на българско училище.“

Майката споделя също, че г-жа Дионисиева не притежава педагогическо образование. Във визитката й в уебстраницата на училището е посочено, че тя има полувисше медицинско образование. В школото се занимава с преподавателска дейност на подготвителни групи и ученици от първи и втори клас.

„От този ден нататък моят син бе подложен на тормоз от тази учителка. На следващия учебен ден тя не му разрешила да пие вода. При някакво пререкание с децата тя му казала, че „за всичко ще бъде виновен само той“. Всеки път детето ми се оплаква, че учителката му крещи и го третира лошо, за разлика от другите деца“, разказва още Граммотопулу. Постепенно другите ученици започнали да странят от него. Граммотопулу решила да отнесе въпроса до ръководството на школото, но не срещнала ни най-малка съпричастност.

„Синът ми учи там от четири години, досега сме нямали проблеми с други учители“, казва г-жа Граммотопулу. Според нея това, че е конфронтирала преподавателката Анелия Дионисиева, директно е довело до дори още по-сериозни последици за детето като това, че единствено в стаята, в която учи той, е инсталирана камера за наблюдение, насочена изцяло към неговия чин.

Ситуацията се влошила още повече – директорката Катя Вълкова издала заповед, която гласяла, че всички деца, които не слушат, ще бъдат изключени.

В училище „Български език“ в Сейнт Луиз учат общо 26 българчета, За да се инсталира въпросната камера, всички родители от класа на детето на Грамматопулу са подписали разрешително, че се съгласяват с това. Въпросът е дали един спор между възрастни обосновава стреса от това, че учениците са под непрестанно наблюдение? „Другите деца се подиграват на сина ми, че камерата го следи“, казва Граммотопулу. Според нея дори детето й да е било непослушно, не заслужава различно отношение от това, което получават другите деца.

Катя Вълкова се притеснява, че може да остане без учителката Дионисиева

Директорката Катя Вълкова отказа коментар по случая за момента, но заяви, че съдейства на МОН и консулството ни в Чикаго, както и че се надява проблемът да бъде разрешен скоро. „Искаме да се запознаем с медицинските нужди на вашето дете, за да можем адекватно да ги посрещнем“, пише г-жа Вълкова в мейл до майката Грамматопулу, след като научава, че тя е изпратила сигнал до медии и институции. Директорката препоръчва индивидуално обучение за момчето. То обаче няма заболяване, което да му пречи да посещава редовни класове.

„Запознат съм със случая и в момента се водят разговори и с двете страни по него. Надявам се ние да се явим като медиатори“, заяви за BG VOICE генералният ни консул в Чикаго г-н Иван Анчев. „Училището е от голяма обществена значимост, то съществува от 10 години и никога не е имало проблеми в него“.

Едно от предложенията на директорката Катя Вълкова, получено в имейл до г-жа Граммотопулу, е детето да бъде обучавано в отделна стая, самостоятелно, с учител, с присъствието на родител. Дали това е възможно и как ще се развие скандалът, предстои да се изясни след най-малко две до три седмици. През това време родителите са обезпокоени, че проблемът изостря напрежението, а директорката Катя Вълкова се притеснява, че може да загуби учителката Анелия Дионисиева.

„Не бих искал да видя нито едно българско училище или църква затворени. Това са места, които пазят българщината“, каза Иван Анчев.

По последна информация, с която разполагаме, камерата за наблюдение е сменила позицията си към по-широк ъгъл, който да обхваща цялата класна стая. Това, по думите на г-жа Грамматопулу, се е случило дни след оплакването й до българските институции.

BG VOICE научи, че от Министерството на образованието са дали картбланш на Вълкова да изключи детето от училището, ако не спазва правилата, но тя не го е направила засега. „С голяма болка ви разказвам всичко това. Аз се опитвам да градя любов към България, но впечатлението, което моето дете си създава, е различно“, завършва разочарованата майка.