Дислексия измъчва външния министър на Франция

В резултат на упорита работа почти напълно се отървах от говорните недостатъци, обяснява Стефан Сежурне

Новини
13:56 - 21 Януари 2024
3481
Дислексия измъчва външния министър на Франция

Френският външен министър Стефан Сежурне, който беше назначен на поста на 11 януари, потвърди, че страда от проблеми, причинени от дислексия.

„В младостта си бях диагностициран с тежка дислексия. Преди 15 години би ми било трудно да дам такова интервю. Но в резултат на упорита работа и обучение почти напълно се отървах от говорните недостатъци. Но те се появяват отново в моменти на умора и стрес и тогава ми е трудно да ги преодолея“, каза той в интервю за вестник Le Parisien.

Според ръководителя на френската дипломация, който е бивш партньор на настоящия френски премиер, „дислексията не се отразява на работата, ефективността, обмена в международните преговори“.

Американски и европейски генетици са идентифицирали 42 вариации в структурата на човешката ДНК, които влияят върху вероятността от развитие на дислексия.

Дислексията е умствено увреждане, което се проявява в постоянни затруднения с четенето. Противно на общоприетото схващане, дислексията е вродена човешка характеристика, а не следствие от лошо учене или нисък интелект.

Сред страдащите от дислексия в младостта си са шведският крал Карл XVI Густав, филмовите звезди Том Круз и Дженифър Анистън и режисьорът Стивън Спилбърг.