Дива корупция и в ЕП – забъркаха още депутати

Политика
11:24 - 16 Февруари 2023
2082
Дива корупция и в ЕП – забъркаха още депутати

Разследването на Белгия за предполагаема корупция и купуване на влияние от Катар и Мароко в Европейския парламент се разшири, показва международна заповед за арест, получена от "Политико".

Евродепутатите Мария Арена и Алесандра Морети са свързани с разследването, предприето от белгийските прокурори, според заповедта за италианския евродепутат Андреа Коцолино, който беше арестуван миналата седмица по обвинения в корупция, пране на пари и участие в престъпна организация. Заповедта е издадена на 10 февруари от белгийския следовател Мишел Клез.

Според документа Арена и Морети са били членове на група от четирима души заедно с Коцолино и белгийския евродепутат Марк Тарабела, който също беше арестуван миналата седмица.

Четиримата според заповедта са изпълнявали поръчки на бившия евродепутат Пиер Антонио Панцери, предполагаем ръководител на мрежата, действаща в Европейския парламент, който сключи споразумение с белгийските прокурори.

Скандалът с купуване на влияние разтърси "столицата на ЕС", след като белгийските власти обискираха домове и офиси през декември 2022 г. на фона на обвиненията, че Катар и Мароко са раздавали пари и подаръци, за да си осигурят благоприятно отношение в Европейския парламент.

През следващите месеци институцията, която често се изявява по въпроси, свързани с върховенството на закона и борбата с корупцията, премина през период на самоанализ, а лидерите ѝ се опитваха да се дистанцират от замесените и да проведат реформи.

Сагата насочи вниманието особено върху групата на социалистите и демократите, към която принадлежаха замесените евродепутати. Тя изключи Тарабела, Коцолино и бившия зам.-председател на парламента Ева Кайли и отговори през януари със свой собствен план за борба с корупцията и прозрачност.

Заповедта, видяна от "Политико", хвърля светлина върху степента, до която се предполага, че корумпираната мрежа е проникнала в Европейския парламент.

В един пример, посочен в заповедта, се казва, че Арена и Морети са действали по инструкции на Панцери по време на среща за възможна парламентарна резолюция за Катар в края на 2021 г.

Панцери, който на този етап вече не е бил евродепутат и не е присъствал на срещата, е дал инструкции на бившия си асистент, опитвайки се да повлияе на евентуалната резолюция.

Планът и самоличността на членовете на тази група са били разкрити от текстови съобщения, изпратени до Панцери от бившия му асистент Джузепе Мерони, който все още е работел при социалистите и демократите по това време, според заповедта.

Панцери сключи споразумение с белгийските прокурори миналия месец за оказване на съдействие срещу намаляване на присъдата.

"Катар решен", е написал Мерони в съобщение до бившия си шеф Панцери, според заповедта. След срещата Панцери е получил информация за случилото се от Арена, както и от Франческо Джорджи - друг негов бивш асистент, който тогава е работел за Коцолино. Джорджи е партньор на намиращата се в ареста Кайли. Самият той сега също е арестуван.

"Мога само да кажа, че това беше законен обмен на информация като част от редовната парламентарна политическа дейност", каза Мерони в отговор на запитване на "Политико" за коментар.

Морети, евродепутатът, идентифициран в заповедта, видяна от "Политико", отхвърли обвиненията. "Никога не съм следвал инструкциите на г-н Панцери в моята политическа дейност, през декември 2021 г. не е обсъждана никаква резолюция."

За разлика от случаите на Коцолино и Тарабела, властите не са поискали от Европейския парламент да вдигне имунитета на Aрена и Морети, стъпка, необходима за разследване или обвинение срещу тях. Арена отказа коментар.

Тя беше подложена на проверка заради пътуване до Доха през май 2022 г., след като не успя да декларира навреме, че правителството на Катар е платило нейните полети и настаняване. Арена се оттегли миналия месец като председател на парламентарната подкомисия по правата на човека - роля, която тя наследи от Панцери.

Морети междувременно, на 17 януари тази година, декларира субсидирано пътуване до Катар, което се е провело през февруари 2020 г.

Връзката с Мароко

Заповедта също така хвърля светлина върху предполагаемата роля на Мароко в скандала за купуване на влияние.

Документът разкрива, че в прехванат разговор Панцери и Джорджи са обсъдили прокарването на марокански интереси чрез поставяне на Коцолино или Кайли в специална парламентарна комисия, разследваща използването на шпионския софтуер "Пегас" за хакване на телефоните на журналисти, активисти и политици. Мароко според твърдения в медийни публикации може да е използвала шпионския софтуер, за да хакне испанското правителство.

И Коцолино, и Кайли станаха пълноправни членове на комисията, но сега загубиха тези роли. Коцолино, който многократно отрече да е извършил нещо нередно, отказа коментар.

Джорджи е успял да попречи на парламента да излезе с текст, неблагоприятен за Мароко, и е информирал Панцери за това през май 2022 г., според заповедта.

Двама мароканци, смятани за ключови за предполагаемата корумпирана мрежа, са посочени в заповедта за арест: шпионинът Мохамед Белахреч, с кодово име M118 и известен на европейските шпионски служби от известно време, и Абдеррахим Атмун, посланик на Рабат във Варшава.

Според заповедта Атмун е "изиграл важна роля", като е раздавал пари в брой и се смята, че е работил "тясно" с мароканското разузнаване и е поддържал връзка с Белахреч.

И двамата не отговориха на множество искания за коментар.

Връзката със Западна Сахара

Според заповедта Мароко също така се е опитала да повлияе на позицията на Европейския парламент по спорния въпрос за Западна Сахара. Оспорваната територия е бивша испанска колония, за която от десетилетия имат претенции както Мароко, така и бунтовническо движение за независимост.

Испания, която дълго време оставаше неутрална в продължаващия конфликт, обърна позицията си миналата година, подкрепяйки плана на Рабат за ограничена автономия на Западна Сахара под марокански суверенитет. Този ход последва година на нарастващо напрежение между Мадрид и Рабат, след като на един от лидерите на бунтовническото движение беше разрешено да пътува до испанска болница за лечение.

В белгийската заповед за арест се казва, че Коцолино е публикувал изявление по искане на Атмун и Панцери през март 2022 г., подкрепяйки промяната на позицията на Испания за Западна Сахара.

Орган по етика

Междувременно зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова обяви, че Брюксел планира да представи своето отдавна отлагано предложение за всеобхватен орган на ЕС по етика през март.

В изказване пред евродепутатите Йоурова каза, че предложението за независим орган по етика ще има за цел да помогне на осем евроинституции да имат "общи, ясни и високи стандарти" и "подобни механизми за контрол", като същевременно зачита "особеностите" им.

Йоурова все пак подчерта предизвикателството, което представлява хармонизирането на правилата за толкова различни органи като Европейския парламент, Европейската централна банка и Съда на ЕС. Целта, каза тя, е да се предложи план, който е "политически осъществим, но и смислен" и който може да служи и като "превантивна мярка" срещу пропуски.

Йоурова посочи, че надзорният орган "може да се занимава с разследване и вероятно също и със санкции".

Предложението ще се прилага за комисията, Съвета на ЕС, парламента, Европейската централна банка, Сметната палата, Съда на ЕС, Комитета на регионите и Икономическия и социален комитет. Йоурова също спомена декларациите за имущество и конфликтите на интереси като фактори, които биха могли да попаднат в мандата на органа по етика.

Той не може да замени разследващите органи, които разглеждат престъпни деяния, като Европейската служба за борба с измамите и Европейския прокурор, каза Йоурова, добавяйки също, че органът ще служи като "допълнителен слой" извън вътрешните мерки на всяка институция за налагане на правила.

На челната снимка: Мария Арена