Дизайнерът на папата : Дрехите му са евтини и семпли

Франциск носи един и същи кръст от 1992 г.

Актуални новини
15:07 - 07 Май 2019
3692
Дизайнерът на папата: Дрехите му са евтини и семпли

Раниеро Манчинели създава папски одежди от Втория Вселенски събор насам. Списъкът му с клиенти включва папа Павел VI, Йоан Павел II, Бенедикт XVI, а вече и папа Франциск. Папските дрехи се кроят и шият в семейния магазин на Манчинели в Рим.

"Казула" е облеклото, което папата носи по време на Свещената литургия. То вече е с променени размери, заради папа Франциск, който искаше да опрости одеждите, да бъдат по-евтини, не ярки и пищни", обяснява Манчинели.

Манчинели е направил за Франциски шапката, която той много пъти подава на поклонници при общите аудиенции. "Дзукето е малката, кръгла шапка. Епископите носят пурпурни, кардиналите - червени, а папата - бяла", посочва Манчинели.

Откакто беше избран папа, Франциск демонстрира свой собствен стил. Той е първият папа, който се появява без червената шапка. На тържествените церемонии той използва само папаската стола и митра.

"Столът - това е символът на свещеника. Всички го използват, особени при литургии и изповеди. Той може да е в различен цвят в зависимост от литургиите. Може да е в зелено, червено, бяло и виолетово. Митра - това, което папа носи върху главата си. В миналото тя е била много пищна, но вече е опростена - по желание на папа Франциск. Палиумът е бялата вълнена лента с избродирани черни кръстове, която папата връчва на всички митрополийски епископи на празника на Свети Петър", казва моделиерът.

Около врата си папа Франциск избра да носи сребърно разпятие, което идва директно от рафтовете в магазина на Манчинели. "Папа Франциск носи кръст, който е получил като подарък през 1992 г., когато бил избран за епископ. Но човекът, който му го е връчил, го купи оттук. А що се отнася до Пръстена на рибаря, неговото значение е да обединява всички души по света", каза още Манчинели.

Независимо, че създаването на папски одежди изглежда тривиално, папа Франциск успя да създаде собствен стил, който чрез простотата си изразява личността на Светия отец.