Дмитро Кулеба моли България за военна помощ

Свят
08:21 - 19 Април 2022
4411
Дмитро Кулеба моли България за военна помощ

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба е в България, като пристигна у нас късно снощи с лек автомобил от Румъния. Очаква се днес той да се срещне и с премиера Кирил Петков, и с външния министър Теодора Генчовска, но засега рандеву с президента Румен Радев не е предвидено. 

Вероятно ще бъде повдигнат и въпросът как страната ни може допълнително да помогне на Украйна в борбата с руския агресор. В управляващата коалиция не бе постигнато съгласие за предоставяне на военна помощ и този въпрос тепърва ще се обсъжда от парламента.

Такова е мнението за причината Кулеба да дойде у нас и на полковника от резерва Владимир Миленски, член на Атлантическия съвет в България.

Премиерът Кирил Петков е разговарял с Володимир Зеленски снощи. Това става ясно от публикация в "Туитър" на украинския президент. Двамата са обсъдили проблемите с навигацията в Черно море.

Зеленски е изразил благодарност за подкрепата, която България оказва на Украйна за присъединяването на страната към Европейския съюз, както и за "твърдата позиция" по отношение на санкциите срещу Русия.