Днес е Световен ден на капучиното

Напитката е представлявала кафе със захар, яйчен белтък и сметана

Любопитно
13:39 - 08 Ноември 2019
5925
Днес е Световен ден на капучиното

На 8 ноември отбелязваме Световния ден на капучиното. Името на напитката идва от цвета на робите, носени от монасите и монахините от ордена на капуцините.

Червено-кафявият цвят е доста отличителен и често е наричан „капуцин“ през 17 век в Европа. Капуцинските монаси са избрали цвета и дизайна на своите дрехи през 16 век, вдъхновени от запазените одежди на Франциск от Асизи от 13 век.

Дългите и заострени качулки били характерни и скоро донесли на монасите прякора „капуцини“ (носещи качулки). Думата „капучино“ в италианския не се споменава преди 20 век, но немската „kapuziner“ навлиза като напитка от кафе през 18 век в Австрия.

Напитката е представлявала кафе със захар, яйчен белтък и сметана. Използването на прясно мляко в кафето по заведенията е нов феномен и навлиза с появата на хладилниците през 20 век.

Истинското капучино трябва да съдържа 25 мл кафе еспресо и 125 мл студено мляко, разбито на пара, при което от 3 – 4 oС то се нагрява до 55 oС. Млякото трябва да е прясно, да е краве, да съдържа над 3,2% белтъчини и да има около 3,5% масленост.

Необходимото за едно капучино количество мляко се разбива на пяна в съд от неръждаема стомана, за да няма примеси от никакви други аромати и вкусове.

Как трябва да изглежда истинското ароматно капучино:

1. Пяната трябва да е бяла и заобиколена по периферията от кафеен борд (ръб от кафе) – който трябва да е нито тънък, нито прекалено широк.

2. Гъстотата на пяната трябва да е еднородна, да не се разделя от течността и да няма шупли или балончета.

3. Чашата за сервиране трябва да е с вместимост от 150 – 160 мл.

Характерно за капучиното е да се пие подсладено. То се сервира в чаши от дебел порцелан или керамика. Съотношението на сместа от използваните зърна Робуста и Арабика за капучино е различно.