Днес маските окончателно паднаха, каза Румен Радев

Северна Македония ясно показа, че най-големият страх на политиците е да признаят думата "българин", заяви президентът

Политика
10:35 - 26 Юни 2024
4398
Днес маските окончателно паднаха, каза Румен Радев

Днес маските окончателно паднаха и новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа на тази страна е да признае самото съществуване на думите „българин“ и „българско“ в Република Северна Македония.

Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос за „враждебната реторика от Скопие през последните дни“. Той добави, че това е политика, насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети с консенсус от всички държави членки, срещу поетите международни ангажименти, „но най-вече срещу собствените ѝ граждани, които ясно заявиха амбициите си за европейското развитие на страната“.

Преди ден Министерството на външните работи на България излезе с позиция, в която определи като неприемливо заявеното намерение на Република Северна Македония да не се придържа към поетите от нея международни ангажименти и подписани споразумения. Позицията бе във връзка с изявленията на министър-председателя на Република Северна Македония Християн Мицкоски.

Вече стана пределно ясно защо през пролетта на 2021 г., като представител на България в Съвета на Европейския съюз, аз преместих фокуса на европейските институции и лидери от защитата на нашата история, култура и език и към защитата на правата на българите в Република Северна Македония, коментира още Радев. Стана ясно защо издигнах още тогава идеята за тяхното вписване в конституцията на страната като важно задължително, предварително условие за започване на преговори за членство, посочи той и подчерта, че е отстоявал тази кауза до преговорната рамка.