Днес принцеса Даяна щеше да навърши 61 г.

Стил
22:28 - 01 Юли 2022
4314
Днес принцеса Даяна щеше да навърши 61 г.

Принцеса Даяна успява да се запази като една истинска емблема за жена, представител на кралската фамилия и "момиче на народа" дори 25 години след смъртта си.

Днес принцесата на Уелс щеше да навърши 61 години, което ни кара да се запитаме как Даяна успя да влезе в сърцата на хората и продължава да заема своето отредено място там?

През 1995 г., две години преди Даяна да загине в автомобилна катастрофа в Париж, тя казва в телевизионно интервю, че би искала да стане кралица. Но тя едва ли е говорила за британската монархия. Тя е искала да бъде кралица на човешките сърца.

През тези почти 25 години след смъртта ѝ на 31 август 1997 г. стана ясно колко добре е изпълнила тази своя мечта, пишат от CNN.

Всеки август виждаме как все още се намират нейни почитатели, които ценят автентичността пред протокола и човечността пред престижа.

Едно от нещата, които я правят толкова незаменима е начинът, по който е използвала известността си, за да привлече вниманието към редица каузи - от проказата до домашното насилие и психичното здраве.

През 1987 г. принцесата на Уелс влиза в заглавията на вестниците, когато умишлено подава ръка на болен от СПИН, за да развенчае мита, че ХИВ/СПИН може да се разпространява чрез допир.

В месеците преди смъртта си Даяна насочва вниманието на медиите към опасността от противопехотните мини в Ангола.

По думите на бившия министър-председател на Обединеното кралство Тони Блеър тя определено е била "народната принцеса".

Принцесата на Уелс се развежда окончателно с принц Чарлз през 1996 г., но медиите продължават да я следяхт и през следващото лято, когато заминава на почивка с приятеля си Доди Файед.

Малко след полунощ на 31 август мерцедесът, в който пътува Даяна и Файед, катастрофира в тунел недалеч от Айфеловата кула в Париж. При инцидента загиват Даяна, Файед и шофьорът им Анри Пол.

Новината стига до кралското семейство, докато то се намира в Шотландия в замъка Балморал. В рамките на няколко часа Чарлз отлетява за Париж, за да прибере тялото на Даяна, след което се завръща в Балморал, за да бъде със своите синове, принц Уилям и принц Хари.

"Незабавната реакция на кралското семейство трябваще да покаже следното: "Трябва да се приберем и да защитим децата; ще има формалности, които ще последват, но това е, което правим", казва авторът Джонатан Дамбълби в оригиналната поредица на CNN за кралското семейство "Уиндзорите".

Когато телевизионните предавания започнали да съобщават за смъртоносния инцидент, кралското семейство публикува кратко изявление, че е "дълбоко шокирано и огорчено" от новината. Всички очакват нещо повече, но такова не последва. 

На погребението ѝ всички отдават почит на Даяна, дори кралицата.