До 5 години всички излизаме на свободния енергиен пазар

Актуални новини
11:45 - 17 Юни 2020
1229
До 5 години всички излизаме на свободния енергиен пазар

Предвижда се пълната либерализация на пазара на електрическа енергия да стане факт. На първо място говорим за пълна либерализация за пазара на едро, след това на дребно, като сме заложили срок между 3 и 5 години, тъй като това е процес, който няма как да се случи еднократно.

Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя обаче подчерта, че трябва да се подходи много внимателно, защото България е една от страните с най-висока енергийна бедност на населението.

Петкова посочи, че подписаното Национално тристранно споразумение между правителството, синдикатите и бизнеса е изключително важно, тъй като урежда визията за развитие в различни сектори, като съществена част от него е енергийният.

„Това е секторът, който пряко засяга всеки български гражданин, всяко домакинство, българския бизнес и индустрия. От това как ще се развива енергетиката оттук-нататък до голяма степен зависи колко ще бъде конкурентоспособен и българският бизнес и българската икономика“, отбеляза Петкова.

Енергийният министър коментира и темата за Зелената сделка на ЕК. Според нея тя дава възможност за постигане на икономически растеж, но трябва да бъде съобразена с българските национални особености.

„На първо място трябва да отстояваме своята енергийна сигурност, защото тя е в основата на всичко. Да, ние приветстваме и подкрепяме дългосрочната цел на Европейската комисия по отношение на нулеви емисии до 2050 година, но един такъв преход трябва да се извърши плавно, да бъде справедлив и да не поставя под риск енергийната система на страната. Всяка една държава-членка трябва да има възможността сама да определя своя електроенергиен микс“, посочи Теменужка Петкова.