До дни ЕС одобрява четвърта ваксина

Свят
16:36 - 01 Март 2021
2102
До дни ЕС одобрява четвърта ваксина

В близките няколко седмици се очаква Европейската агенция по лекарствата да утвърди четвърта ваксина срещу COVID-19, съобщи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис, макар и да не посочи за коя става дума.

По-рано днес обаче френският министър на икономиката Агнес Пание-Рунаш издаде, че в момента в ЕМА тече обсъждането одобрението на "Джонсън енд Джонсън" (Johnson & Johnson) и се очаква то да стане официално още тази седмица, а разпространението да започне от края на март или началото на април. 

"Очакваме зелена светлина от страна на Европейския съюз в началото на март, като EMA вече преглежда пълната документация, предоставена от "Джонсън енд Джонсън", всички данни от клиничните изпитания, за да може да пусне тази ваксината на пазара“, коментира Пание-Рунаш пред телевизия France 3.

"Това е много добра новина, тъй като тази ваксина изисква само една доза", каза още тя.

Междувременно, Кириакидис изтъкна, че докато се чака одобрение на ваксината, ЕС е съставил списък на бързите антигенни тестове за новата болест. ЕК ще осигури 100 милиона теста от този вид до май, а след това може да се осигурят допълнителни 450 милиона, ако държавите от ЕС желаят, допълни еврокомисарят.

Кириакидис посочи още, че на днешното извънредно онлайн заседание на министрите на здравеопазването от ЕС е било препоръчано по-добре да се изследват и отпадните води за засичане на огнища на зараза. Тя отбеляза, че ЕС осигурява 200 милиона евро за допълнително изследване на положителните проби за COVID-19, за да се проследяват заразните щамове. По нейните думи целта е да бъдат проверявани 5-10 на сто от положителните изследвания.