До края на деня възстановяват тока на Халкидики (СНИМКИ)

Актуални новини
08:33 - 12 Юли 2019 (обновена)
7394
До края на деня възстановяват тока на Халкидики (СНИМКИ)

До края на деня ще бъдат възстановени електричеството и водата на поразения от буря полуостров Халкидики в Гърция, обещават местните власти. "Няма информация за пострадали български граждани", заяви генералният консул на България в Солун Владимир Писанчев.

Пътищата са свободни за желаещите да се приберат в България наши туристи, допълни той. Хората търсели информация кога ще бъде възстановено електрозахранването и водоснабдяването, какво е времето и как могат да се придвижат.

"Готови сме да окажем всякакво съдействие на нашите съграждани, имаме 24-часово дежурство", уточни Писанчев.

Телефонът за връзка с Генералното консулство в Солун е 0030 2310829210.


По последна информация без електричество са ръкавите Касандра и Ситония, движението по пътищата е затруднено заради падналите дървета. През последното денонощие пожарникарите са получили над 600 повиквания за помощ - за спасяване, за изпомпване на вода и за отстраняване на паднали дървета.

Халкидики в момента не прилича на курорт - заведенията са опустошени и затворени, а хората стоят на тъмно, без вода и без комуникации в хотелите си. Част от тях предпочетоха да прекратят почивката си. Плажовете на някои места на полуострова изглеждат като бомбардирани, а околните заведения са претърпели значителни щети.

Въпреки че бурята е продължила само около двайсет минути, тя е връхлетяла полуострова с опустошителна сила. По данни на правителствения говорител Стелиос Пецас ветровете в района са били със скорост над 100 км/час.


Силната буря, която отнесе северната част на Халкидики, е била предизвикана от мощен циклон, който за много кратко време, подсилен от силно загретия въздух над морето и сушата, връхлита полуострова, обясниха метеоролози.

Бурята в Гърция, която отне живота на 7 души, беше очаквана. В Гърция бяха издали предупреждение червен код за много опасно време в Северната част на страната. Това заяви пред БНТ синоптикът от НИМХ Красимир Стоев.


Сега в Гърция е доста спокойно времето. В следващите дни предстои пак преминаването на атмосферен фронт - в събота и неделя има вероятност за валежи, по-интензивни в неделя.

В началото на следващата седмица - във вторник и сряда - има повишена вероятност да премине южно циклон. Красимир Стоев препоръча на всички, които са на път за почивка или работят в Гърция, да са изключително внимателни и да следят прогнозите за опасно метеорологично време.

Около 20 юли ще премине още едно смущение, с по-краткотрайни явления и след това започва повишаване на температурите.


Коренно различна е ситуацията в южната част на Гърция, където вместо водно бедствие бушуват най-малко пет големи пожара. Смята се, че огнищата са се разпалили заради високите температури, сушата и силните ветрове.

Най-сериозни са пожарите на Пелопонес, Атина и залива Ламия. През последните часове те са били локализирани, а в момента противопожарните екипи работят по пълното им потушаване.