До юли: България ще получи 660 млн. лв. от концесията на летище "София"

Сделката има изключително много предимства и нито един недостатък, заяви министър Желязков

Актуални новини
17:11 - 24 Февруари 2021
1179
До юли: България ще получи 660 млн. лв. от концесията на летище "София"

Транспортният министър Росен Желязков дойде в парламента, за да даде подробности за концесионния договор на летище София. Той заяви, че страната ни ще получи първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 млн. лв., до юли тази година.

"Плащането от страна на концесионера на това възнаграждение е сериозен приход в държавния бюджет, особено в тази ситуация. Ние имаме ангажимента на концесионера да изгради новия терминал на летището до десетата година. Да направи анализ за трафика и необходимостта от нова писта и да вложи 638 милиона евро.

Т.е. три пъти повече от това, което е направено до момента в новата история на нашата държава. Моята цел беше да дойда тук, да ви предоставя тези факти и да ви помоля да разсъждавате от висотата на амбициите си да участвате в управлението, за което концесията има изключително много предимства и нито един недостатък".

Росен Желязков не отговори на въпроса на Корнелия Нинова, която по-рано попита премиера ще отложи ли в следващите 10 години изпълнението на задълженията на концесионера на летище София.