Доайенът на българската журналистика Кирил Янев отлетя на 96 години

Актуални новини
17:06 - 09 Януари 2022
8655
Доайенът на българската журналистика Кирил Янев отлетя на 96 години

Големият български журналист Кирил Янев почина днес сутринта - два дни след като навърши 96 години, научи Lupa.bg тъжната вест от неговите близки. Той бе не само доайен на българската журналистика, но и пример за ерудит, изследовател, носител на професионална етика и човешки добродетели. Въпреки преклонната си възраст Кирил Янев продължаваше да се интересува от събитията в съвремието ни и ги анализираше с препратки към историята, която добре познаваше.

Кирил Янев е роден на 7 януари 1926 г. в Ахтопол в семейство на бежанци от Одринска Тракия. Бил е журналист във вестниците „Кооперативно село", „Отечествен фронт", зам.-главен редактор на „Труд”, един от създателите, а по-късно главен редактор на култовото списание „Отечество". Кирил Янев влиза в екипа, сътворил първите броеве и на в. „Поглед" - легендарното седмично издание на Съюза на българските журналисти.

Работил е и в Комитета за телевизия и радио. Автор е на много художествено-документални книги като „Операция Пойнт Бленк – цел България”, „Смертю смерт поправ”, „Голямото журналистическо жертвоприношение”, „Фюрерът умря в 3,30 часа". Написал е стотици журналистически и публицистични материали в медиите, сценарист е на много документални филми по БНТ.

През 2017 г. Кирил Янев бе удостоен с Голямата награда на СБЖ за цялостен журналистически принос „Йосиф Хербст".

През годините именият журналист се е срещал и е разговарял с легендарни исторически личности като съветските маршали Георгий Жуков и Константин Рокосовски, с виетнамския лидер Хо Ши Мин, палестинския лидер Ясер Арафат, с маршал Константин Телегин, който е начело на Червената армия при навлизането й в Берлин през май 1945 г.

„Бил съм всякакъв – „свободен репортер”, стажант-практикант, словослагател (правех заглавия), зав. сектор, зав. отдел, отговорен секретар ( в четири вестника), главен редактор. Твърдя: навсякъде ми беше интересно. Никъде не съм скучал ни най-малко. От някои редакции взех повече, от други по-малко", сподели преди време асът в журналистическата професия в интервю за сайта на СБЖ.

"Бих посочил две изпитания, наричани днес „предизвикателства”. Когато бях във вестник „Кооперативно село”, обходих цяла селска България, твърдя – „цяла”, опознах нещата отблизо, хората от непосредствено общуване. Осъзнах големия селски корен на България, за добро, разбира се. Интересно ми беше да се блъскам по цели дни и нощи за репортаж, да пътувам с всякакви превозни средства. Обичах сутрин да си взема новия вестник и да чета, да се любувам на собствените си премъдрости, наивни и смешни днес.

В професионално отношение голямото преживяване беше „Поглед”, където се убедих в правотата на думите на моя пръв главен редактор Димитър Дъбин в Бургас: „Журналистиката е по-висока, отколкото са дълбоки Хималаите”.

Сред медиите на първо място слагам вестникарството. Точно за него моят задочен наставник Йосиф Хербст казва: „Вестникарството вече се признава за наука, макар че всъщност то е изкуство”. Точно така. Но кажете, как се съчетава наука с изкуство?“, бе откровен Кирил Янев.

За своята книга "Голямото журналистическо жертвоприношение" доайенът на родната журналистика бе споделил следното: "Не писах историята на Голямото журналистическо жертвоприношение. Не се посветих на анализи в "ширина и дълбочина". Избрах за себе си задачата със сюжети и факти да представя на обществото и на моите колеги журналисти информация за размишление. Като репортер разказвам за репортери станали жертва на мисията си да видят, да научат, за да осведомят.

Не съзирам в тази драма тотална световна конспирация срещу журналистите и журналистиката. Залагам на предвиждането на Андре Малро: "Двайсети век ще бъде духовен, или няма да бъде." Разбирам това предупреждение като сблъсък на духовността и агресията на бездуховната алчност."

За книгата си "Фюрерът умря в 3.30 часа" Кирил Янев разказваше, че през годините е проучвал и събирал документи и разкази на свидетели за последните дни на Втората световна война, защото книгата му не е само за смъртта на Адолф Хитлер, а е снимка на края на една империя.

Lupa.bg изказва искрени съболезнования на семейството на Кирил Янев! Поклон пред светлата му памет!