Добра новина: COVID-19 е опасен, но вече не е толкова смъртоносен

Не бързайте да се заразявате с коронавирус, зове проф. Александрова от БАН

Топ
10:03 - 25 Октомври 2020
9009
Добра новина: COVID-19 е опасен, но вече не е толкова смъртоносен

Коронавирусът продължава да тормози човечеството, като дори се наложи в голяма част от света да бъдат въведени нови строги мерки за ограничаване на пандемията. Специалистите са категорични, че влошената епидемиологична обстановка се дължи най-вече на намалената бдителност от страна на обществото, породена от разнопосочните мнения на политици и медици. Вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова гостува в предаването „Пулс“ по Канал 3, за да пореден научен прочит на ситуацията, като тя дори ни съветва да не бързаме да се заразяване с COVID-19.

„В момента няма мутация на вируса, която да представлява по-голям риск за обществото“, каза тя и посочи факта, че медицината намира все по-ефективни начини за лечение с времето, както и че самият вирус се държи типично за вида си по отношение на намаления леталитет с цел да оцелее по-дълго.

В момента научните капацитети по света водят масирана информационна кампания във връзка с COVID-19 и т. нар. сезонен грип. Двете заболявания имат редица сходства, но по същество са различни и вече има редица доказателства, че човек може да се разболее едновременно и от двете. Но проф. Александрова очерта двата сценария, по които може да се развие съвместимостта им. Единият е, че те взаимно ще си пречат, защото се борят за едни и същи ресурси в организма, а другият - те ще си помагат, защото ще атакуват имунната система по различен начин. Тепърва предстои да се види кой от двата варианта ще се реализира по-успешно от двете заболявания.

„Всяка година се появяват нови вируси. Средно те са 5,3. Те са част от нашия живот и ние трябва да сме подготвени за опасността от тях. За съжаление COVID-19 ни хвана неподготвени“, каза още Радостина Александрова по отношение на опасенията, че ни дебне опасността от появата на нова по-страшна пандемия. Тя все пак ни успокои, като каза, че обичайно хората си правим правилните изводи и почти винаги намираме начин, за да го ограничим разрастването на този тип проблеми, макар и през няколко десетилетия да се случват подобни изключения.

Проф. Александрова посочи по-големият риск, който крие медицината - антиобиотичната резистентност на вирусите и бактериите, която се развива все по-успешно през изминалите 20 години. Дори прогнозите са, че до 2050 г. на всеки 3 секунди по 1 човек в света ще умира от факта, че болестите не подлежат на лечение с антибиотици.