ДОБРА ВЕСТ: Минималната пенсия скача!

Общество
18:56 - 17 Февруари 2022
9572
ДОБРА ВЕСТ: Минималната пенсия скача!

Минималната пенсия ще се осъвремени с всички останали от 1 юли и ще се увеличи от сегашните 370 лв. на 392.57 лв., реши бюджетната комисия при гласуването на второ четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2022 г. в четвъртък.

Въпреки негодуванието на ИТ сектора максималният осигурителен доход все пак ще бъде увеличен от 3000 лв. на 3400 лв. от 1 април, реши още комисията.

Като компромис обаче най-вероятно с актуализацията на бюджета през лятото ще се предложи нова формула на определянето на максимума, така че хората с високи доходи да имат предвидимост при плащането на осигуровките, а не да се стига до резки покачвания през няколко години, в зависимост от политическия цикъл, обясни Георги Ганев от "Демократична България".

Той каза, че е в контакт с представителите на бранша и вече се обсъждат около 40 формули за определянето на прага.

Именно практиката осигуровките да се вдигат скокообразно и без предвидимост е истинската причина за недоволството и обидата у бранша, посочи Ганев. "ИТ фирмите предпочитат прагът да беше вдигнат с по 80 лв. през всяка от последните 5 години вместо с 400 лв. накуп от 1 април", каза депутатът от ДБ.

Красимир Вълчев от ГЕРБ предложи запазване на осигурителния доход на 3000 лв. с аргумента, че данъчната политика по принцип е неутрална, но в случая е добре държавата да демонстрира специално отношение, защото ИТ браншът носи много висока добавена стойност и ще е определящ за икономиката на България в информационния век.

Предложението обаче не бе прието от управляващата коалиция, а "Демократична България" е решила да се откаже от замразяването на прага.

В същото време депутатите увеличиха рязко минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се регистрирани земеделски производители.

До 31 март 2022 г. те ще плащат осигуровки върху 420 лв. на месец, а от 1 април - върху 710 лв., колкото е минимумът за всички останали самоосигуряващи се лица. Мярката ще засегне между 27 000 и 31 000 стопани.

Досега години наред финансовото министерство предлагаше изравняване на осигуровките на дребните фермери с тези на всички останали, но по предложение на депутати (най-вече от ДПС) текстът винаги отпадаше и осигурителният праг оставаше значително по-нисък.

Очакванията са, че рязкото покачване на осигуровките за тази група работещи ще доведе до отлив от регистрация и преминаване към сивия сектор. Финансовият министър Асен Василев обяви, че като компенсаторна мярка въпросните регистрирани земеделски стопани ще получат еднократна помощ от държавата в размер на 1000 лв.