Добромир Банев: Срещу глупостта ваксина няма

Коментар
15:20 - 24 Септември 2021
15302
Добромир Банев: Срещу глупостта ваксина няма

Никой не е застрахован срещу глупостта. Тя е универсално явление и като такова може да споходи дори интелигентния човек – почти всеки поне веднъж в живота си е постъпвал глупаво. Правилото е, че колкото си по-уверен, толкова повече затъпяваш. Съмненията ни влудяват, затова колкото по-често им се поддаваме, толкова по-уверена става прегръдката на глупостта.

Днес арогантността е повсеместна. Тя владее улиците, социалните мрежи и дори отношенията ни с близки хора. „Новото нормално“ е състояние на манталитетна кома, която не ни позволява да се извиняваме за действия и постъпки, нито да прощаваме на самите себе си. Винаги се намира някой, който да цензурира думите ни с червен химикал. От позицията на високопоставени глупаци такива хора вредят с мнения, изводи и съвети. А да се подхлъзнеш по инерцията на глупака е просто като детска игра.

Еклисиаст е казал, че който трупа познание, трупа тъга. И е прав. Познанието е съратник на чувствителните хора, на онези, които имат големи сърца. За съжаление, те са лесна мишена за глупаците, защото   добротата им често граничи с наивност. Колкото и симпатична да е тази наивност, те стават глупци по презумпция само заради това, че се доверяват твърде лесно. Справедливостта е субективно понятие, затова може да бъде упражнявана по много начини.

Най-страшни са начетените простаци. Те влагат огромна енергия да ни убеждават кое е правилно и кое – не. Да си прочел книгите в библиотеката не те прави непременно мъдър, но може да те направи умел глупак. Такива хора осъждат и назидават, изискват и правят квалификации, но без да бъдат уважителни, без добродетелни аргументи.

Глупаците винаги са доволни от себе си, защото намират собствената си истина за непоклатима. Те решават вместо нас, карат ни да мислим по определен начин и да вярваме в нещата, които те по една или друга причина чувстват. Не се поддават на вразумяване, а ако само дори се опитате да им налеете акъл, вие се превръщате в мишена за низките им подбуди и страсти. Тогава със сигурност вече сте глупаци за тях.

В тълковния речник няма определение за любов. В живота, за съжаление, срещу глупостта не можем да бъдем ваксинирани.

Поетът Добромир Банев за Lupa.bg