Доброволци измиха срама с храна за украинците

Куриози
20:20 - 23 Ноември 2022
4108
Доброволци измиха срама с храна за украинците

Доброволци и местни управници опитват с неистови усилия да измият срама с изхранването на украинските бежанци у нас, създаден от правителството. Както е известно, с новите правила на програмата за настаняване изхранването бе прекратено.

Проблемът касае общо 13 000 души към момента, настанени по програмата. Той е особено остър в държавните бази, тъй като там се настаняват новопристигнали хора, има и доста възрастни и социално слаби. Допълнителен проблем е, че в повечето бази не се разрешава готвене по стаите. Ако все пак има възможност, липсва посуда, пише „Сега”.

В хотелите положението към момента е по-спокойно, защото там са настанени и по-платежоспособни хора, които могат да си набавят храната свободно. Но всеки момент се очакват огромни проблеми и там, защото стотици настанени - от незаможните, се канят да напуснат.

Бившият депутат от ДБ Стела Николова съобщи, че заедно с областния управител на Варна Марио Смърков са организирали кетъринг в базите. На линия е и БЧК.

Всъщност БЧК - Варна пое ангажимент да храни един месец около 200 души. Ще финансира и част от медицинските услуги на украинците. "Държавата трябва да предприеме незабавни мерки, тъй като на много места липсва и отопление", каза пред БНР шефът на БЧК - Варна Илко Раев.

Самият Смърков изрази вчера надежда, че кабинетът ще излезе с ново решение, с което да се оправят неразбориите с храната. Но новината така и не се сбъдна днес.

"Ако желаете, можете да помогнете лично с хранителни продукти, или да се свържете с нас. Бежанците ще са благодарни за всяка помощ", призовава Украински дом - Варна.

По информация на "Сега" общинари, служители на областните управители в Бургас и Ямбол, а и на БЧК, точно както варненските им колеги се мъчат да организират кетърънг или някакъв друг вид снабдяване в своите си райони. И те чакат централното решение, което повече от абсурдно липсва. 

А обитателите на временния център Елхово се оказа, че освен без храна, са и без вода. Сигналът е на доброволката Светозара Колева, която активно подпомага украинските бежанци.