Доц. д-р Спас Ташев пред Lupa.bg: В проекта на Макрон за Македония българите са малцинство

Време е ЕС да окаже натиск върху Скопие, заяви историкът

Политика
19:10 - 23 Юни 2022
3865
Доц. д-р Спас Ташев пред Lupa.bg: В проекта на Макрон за Македония българите са малцинство

Френският проект за еврочленство на Северна Македония има една основна слабост, а тя е, че българите са разгледани като малцинство. При всички случаи България трябва да възрази срещу подобен подход. Предимството на проекта е, че така наречения двустранен протокол е неразделна част от решението.

Документът удостоверява, че Скопие и София са се разбрали за вдигане на ветото. По този начин ще имаме максимална гаранция за защита на националните интереси. Това заяви пред Lupa.bg доц. д-р Спас Ташев по повод проекта на Макрон за влизане на Северна Македония в ЕС.

„В текста на двустранния протокол има много пожелания, а не гаранции. Не е ясно какво се случва, когато Северна Македония не изпълнява своите ангажименти. Би било добре заседанията на Смесената комисия по историческите и образователните въпроси да се излъчват онлайн, за да добие публичност. По този начин ще се заобиколи нежеланието на Скопие да се договарят и подписват споразумения по това, което вече е прието. Трябва да има срокове и да се знае какво става, когато Македония не изпълнява ангажиментите си. Щом се изпълнят тези неща, спокойно процесът по присъединяване може да започне“, смята историкът.

Попитан каква е причината Франция да изготвя проект за влизането на Северна Македония в ЕС, вместо това да се направи от българска или от заинтересованата страна, Спас Ташев обясни: „Ако погледнем развитието, ще видим, че преди 2 години и половина европейските ни партньори не ни разбираха. Преместихме акцента върху правата на човека и започнахме да ставаме по-разбираеми. Видно е, че с всяка следваща резолюция на ЕП, все повече и повече се застъпват нашите претенции. Войната в Украйна катализира желанието за започване на преговори“.

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че ще изчака решението на парламента. Очевидно е, че днес България няма да даде съгласие за премахване на ветото. „Оттук нататък в кратък период е необходимо да обмислим по-добре този двустранен протокол. Най-добрият вариант е МВнР да направи необходимите изменения и допълнения в теста. След това да го предложим на Скопие, и ако то не се съгласи, да го представим на нашите европейски партньори. Тогава натискът ще бъде оказан върху Скопие, а не върху нас“, каза още доц.д-р Спас Ташев.