Доц. Пенка Петрова: Българската ваксина срещу COVID-19 ще е достъпна за всички

Учените работят бързо, но предстои дълго изпитание, обясни шефът на Института по микробиология

Новини
23:34 - 28 Април 2020
7384
Доц. Пенка Петрова: Българската ваксина срещу COVID-19 ще е достъпна за всички

Българската ваксина срещу COVID-19 се създава много бързо и няма връзка с протичането на заболяването. Това разкри директорът на Института по микробиология към Българската академия на науките доц. Пенка Петрова пред БНТ. 

На 45-ия ден вече имахме прототипна ваксина. Учените работят много бързо, но дългото време не е заради разработването на ваксината, а заради дългото ѝ изпитване, заяви тя.

Доц. Петрова уточни, че ваксината се разработва с финансирането от прочутия френски институт "Луи Пастьор".

В предварителния договор сме изявили желание ваксината да остане български патент. В разработването ѝ участват Медицинският университет и Софийският университет, поясни тя.

Ваксината ще остане българска и ще е достъпна за всички. Тази ваксина ще създаде желания обществен имунитет, увери директорът на Института по микробиология към Българската академия на науките.

Тя обясни, че в момента в света циркулират три щама на новия коронавирус - А, В и С.

Доц. Петрова разкри, че оригиналният щам А не е възникнал в Китай, а в Австралия и след мутация отишъл в китайския град Ухан. Щам В заразява цяла Китай и цяла Азия. Оригиналният щам А е най-разпространен в Австралия и в САЩ, а от китайския щам В се е появил третият щам – С, който заразява цяла Европа, уточни тя.

Според нея в момента в света има други осем разновидности на COVID-19, за които още не може да се определят като щамове. Има възможност да се появят още щамове, коментира доц. Пенка Петрова.

Шефът на Института по микробиология посочи, че сравнително леката картина на пандемията у нас се дължи на навременните мерки и на БЦЖ ваксинираното население.