Докато чакаме Слави: Китай влезе в квантовия свят

Актуални новини
18:40 - 03 Септември 2021
3559
Докато чакаме Слави: Китай влезе в квантовия свят

Докато цяла България чака Слави да се сети какво точно иска и за какво се бори, Китай влезе в квантовия свят. Квантовите технологии се отнасят до инженерни системи, които използват квантовите свойства на фотони, електрони, атоми или молекули. Например, лазери, ядрено-магнитен резонанс и глобалната система за позициониране са тясно свързани с квантовата технология, съобщава Радио Китай.

Джао Буоуън, току-що завършил Китайския университет за наука и технологии с докторска степен по оптично инженерство, се отказа от добре платена работа с годишна заплата от 600 000 юана (92 300 долара) и е решил да започне собствен бизнес в областта на квантовите изчисления. „Квантовите изчисления са основата на технологиите. Например, при откриването на нов материал, можем да преценим дали оборудването работи нормално, като установим всяка промяна в електромагнитното поле около него“, обяснява той.

В момента обичайните методи за проверка на качеството на електрическото оборудване, като измерване на температурата и ултравиолетово лъчение, са добри за откриването на големи дефекти при нагряване, но не са толкова ефективни за малки или прогнозирането на възможни проблеми, които биха могли да се развият бързо и причинят сериозни щети.

Според Джао Буоуън, по отношение на квантовите технологии Китай вече има свои предимства в сравнение с държавите, където те са относително добри, но също така изостава в някои области, като например при сензорите, използвани за лицево разпознаване.

Друг млад специалист, който е свързал професионалния си път с квантовите технологии е Хъ Ю от провинция Съчуан. Преди да завърши докторантурата си той успява да пусне нов продукт в областта на квантовите сензори, който има големи перспективи при откриване на микроструктурни елементи като клетъчни и протеинови молекули.

През 2016 г. той създава компанията CIQTEK, специлизирала се в квантовите изчисления, която се радва на завиден интерес от инвеститорите. „Зад нас са инвеститори като iFlytek и Hillhouse Capital, правителството също ни предложи известна подкрепа“, казва той.

Джао Боуън и Хъ Ю са сама двама от постоянно разрастващата се армия специалисти по квантова физика, квантови изчисления и свързаната с тях индустрия в Китай. По данни на статистиката, през първата половина на тази година са създадени повече от 4000 предприятия, свързани с квантови технологии, което представлява ръст от забележителните 652% на годишна база.