Доказано- мръсният въздух причинява рак

Учените изпробват лекарство, което да пази хора, живеещи в замърсени райони

Здраве
14:09 - 14 Септември 2022
2709
Доказано- мръсният въздух причинява рак

Учени доказаха връзката между мръсния въздух и появата на рак на белите дробове - откритие, което може да преобърне всички представи в съвременната медицина, съобщи Би Би Си. Пробивът изцяло променя досегашното ни разбиране за възникването на туморите.

Идеята за проучването била вдъхновена от един съществен въпрос: защо и непушачите се разболяват от рак на белия дроб. Преобладаващата част от подобен тип заболявания на дихателните пътища са причинени от тютюнопушене.

Един от всеки 10 случая в Обединеното кралство обаче се дължи на мръсен въздух, а 99% от хората по света живеят на места, където замърсяването надвишава допустимите норми на Световната здравна организация.

Трудът на екип от института “Франсис Крик” в Лондон показва, че вместо да причинява щети в организма, замърсяването на въздуха събужда стари увредени клетки.

Проф. Чарлз Суонтън - един от водещите световни експерти, нарече откритието началото на “нова ера”. Изследването може да обясни в детайли какви са действията на стотици ракообразуващи вещества върху човека и как всъщност ни разболяват. Освен това учените са си поставили за цел да създадат лекарства за превенция на коварната болест.

Най-важното е, че те вече имат пробив - успели са да спрат образуването на рак при мишки, изложени на мръсен въздух, използвайки лекарство, което блокира химически алармен сигнал, провокиращ увредените клетки.

Според класическия възглед за рака болестта започва от здрава клетка. Тя придобива все повече и повече мутации в своя генетичен код (ДНК), докато достигне повратна точка в развитието си. След това се превръща в ракова, а растежът ѝ става неконтролируем.

Има обаче факти, които не отговарят изцяло на тази хипотеза. Раковите мутации се откриват в привидно здрави
тъкани и много вещества, за които е известно, че причиняват болестта - включително замърсяването на въздуха -
изглежда, не увреждат ДНК на хората.

Тук се намесват изследователите от Лондонския университетски колеж, които представят доказателства за
различна идея. Тяхната теза гласи, че увреждането вече е налице в ДНК на нашата клетка. То се е получило, докато растем и остаряваме, но нещо съществено трябва да се случи, за да се превърне тази увредена клетка в ракова.

Важен извод на изследователския екип обаче е, че мутациите сами по себе си невинаги са достатъчни, за да причинят рак. Може да е нужен допълнителен елемент.

Според проф. Суонтън именно това е най-вълнуващото откритие, до което се е натъкнал в лабораторията си, тъй
като то “всъщност преосмисля нашето разбиране за това как се инициират туморите”. По негово мнение то ще доведе до “нова ера” в молекулярната превенция на рака.

Учените доказали, че на места с по-високи стойности на замърсяване на въздуха е имало повече случаи на рак на
белите дробове при непушачи. Освен това е установено, че именно вдишването на PM2.5 води до освобождаването на т.нар. химическа аларма - интерлевкин-1-бета - в белите дробове.

Лекарите вече са изпробвали лекарство за интерлевкин-1-бета при сърдечносъдови заболявания и напълно случайно са открили, че то намалява риска от рак на белия дроб. Затова според учените идеята да вземем хапче
против рак, ако живеем в силно замърсен район, вече не е толково футиристична.