Доклад заклейми САЩ: 90% от военните конфликти в света са заради тях!

Един трилион долара годишно са военните разходи на Америка, сочи статистиката

Свят
13:30 - 25 Юни 2019
8014
Доклад заклейми САЩ: 90% от военните конфликти в света са заради тях!

"Америкън джърнъл ъф пъблик хийлт" (American Journal of Public Health) публикува доклад, изследващ всички въоръжени конфликти, избухнали след края на Втората световна война до днес. 

Докладът обхваща и разглежда периода от 1945 до 2001 година.

Изследванията, базирани на историческите факти, сочат че Съединените щати са предизвикали и разпалили 201 въоръжени конфликта за конкретния период, като общият брой на конфликтите за периода е 248. Най-шокиращото в изследването, е заключението, че жертвите в тези 201 въоръжени конфликта са 90% цивилни.

Шепа чужди медии и издания все пак споменаха за изследването, водено от Дейвид Суансън. Докладът е сбор от исторически събития, които убягват на широката публика, въпреки че са всеизвестни. Броят на въоръжение конфликти, разпалени от САЩ ясно показва кой е най-големия световен агресор.

В доклада не са изброени и последните авантюри на САЩ в Сирия, например, нито последните инвазии в Ирак и Афганистан.

„От края на Втората световна война са избухнали 248 въоръжени конфликта в 153 точки на света. Съединените щати са предизвикали 201 военни конфликта чрез задгранични военни операции и интервенци между края на Втората световна и 2001г., като след това са отговорни и за други като Афганистан и Ирак“, пише в доклада.

Там се разглеждат и други аспекти на глобалния милитаризъм като обема на военните разходи на някои от най-могъщите държави.

„Разходите на Съединените щати от глобалните военни разходи (общо за целия свят – бел.ред.) съставляват 41% от него. Следващият, който харчи най-много, е Китай с 8.2%, следван от Русия – 4.1%, а след тях се нареждат Великобритания и Франция с 3.6%.

Ако всички военни разходи на САЩ за година бъдат сумирани, става ясно, че Америка харчи около $1 трилион долара годишно“, отблелязват авторите на доклада.

Въпреки че Германия е единствената държава в Европа, която реално успя да излезе от рецесията след световната икономическа криза, военните бюджети на държавите-членки на Европейския съюз удариха рекордно високи нива. Този рекорд е особено притеснителен на фона и на рекордната безработица и ширещата се социална и икономическа криза на Стария континент.

Въпреки тежкото положение на фона на мерките за икономии, които само утежняват допълнително положението на европейските данъкоплатци военните разходи на ЕС са се увеличили с цели 194 млрд. евро, което съставлява бюджетните дефицити на Гърция, Испания и Италия взети заедно.

През 2012г. военните разходи в глобален мащаб са достигнали 1,756 трилион – най-високите някога.