Докладът за газа: Имало е предварителна уговорка с посредниците, които замениха “Газпром”

“Булгаргаз” е продължил да черпи от хранилището в Чирен и след края на зимата

Общество
22:57 - 25 Юли 2022
7318
Докладът за газа: Имало е предварителна уговорка с посредниците, които замениха “Газпром”

Може да се направи обосновано предположение, че е съществувала предварителна договорка с фирмите, които заместиха “Газпром” в доставката на природен газ, веднага след като бе прекъснат договора с руснаците. Тези договорки са както за количествата, така и за точките за доставка на горивото, а също и за цената, гласи едно от заключенията в доклада, който временната парламентарна комисия се кани да гласува в сряда. Тя бе създадена през май, за да изясни обстоятелствата, които доведоха до прекъсване на договора с “Газпром”.

В 25-страничния доклад са описани всички получени документи от правителството, енергийното министерство, “Булгаргаз”, “Булгартранзгаз”, ДАНС, НАП и Държавна агенция “Разузнаване”, както и изслушванията, проведени през последните два месеца.

За да направи заключението, че е имало предварителна договорка, комисията се е съсредоточила около това, че “Булгаргаз” е имала достатъчно време, за да организира и проведе необходимите процедури да осигури алтернативни доставки на газ за последните дни на април, май и идните месеци, дори и да не прибягва до посредници.

Тя е можела сама да организира слотове за доставка на втечнен газ в Гърция, да участва в борсови процедури и да намери производители на газ от САЩ, Катар и другаде.

Газът бе спрян от “Газпром” на 27 април, но първото писмено предупреждение за готвеното от руския газов монополист е направено още на 1 април, пише в  доклада. 
Едва след 27 април обаче от “Булгаргаз” са изпратили запитване до търговци на газ.

На българския газов пазар има 40 лицензирани търговци, но запитванията за оферти са изпратени само до 10 от тях, а през май - до 12, при това без да е ясно как е направен подборът им, пише в доклада, цитира "24 часа".

“От предоставената информация става ясно, че няма ясни и еднакви критерии за доставка. Дори и на тези подбрани търговци е искана оферта за доставка за различни количества и на различни входни точки. На един от търговските участници е искана оферта за доставка на газ за месец май на виртуална търговска точка в Гърция за 30 000 мегагаватчаса на ден. В същото време на същия търговски участник е искана оферта за доставка на газ за месец май наточка в България за 5000 мегаватчаса на ден”, пишат депутатите.

Другата нередност според тях е, че “Булгаргаз” е продължил да черпи от хранилището в Чирен и след края на зимата, включително и през април, когато вече е било ясно, че има риск за сигурността на доставките.

Черпене на количества от хранилището е било планирано дори за май. Заключението на комисията е, че по този начин дружеството е харчело газа, нагнетен по старите цени през предишната зима и сега се налага да депозира в хранилището свръхскъпия газ.

Преди време обаче от “Булгаргаз” казаха, че са правили това, за да потиснат цените на природния газ през април и май.

Може да се направи обосновано предположение, че е е съществувала предварителна договорка с фирмите, които заместиха “Газпром” в доставката на природен газ, веднага след като бе прекъснат договора с руснаците. Тези договорки са както за количествата, така и за точките за доставка на горивото, а също и за цената, гласи едно от заключенията в доклада, който временната парламентарна комисия се кани да гласува в сряда. Тя бе създадена през май, за да изясни обстоятелствата, които доведоха до прекъсване на договора с “Газпром”.