Долу Еди Рама! Тирана е в пламъци

Консервативната опозиция обвинява лявото правителство, че е манипулирало предишни избори и че е узурпирало властта

Топ
18:47 - 08 Октомври 2024
13846
Долу Еди Рама! Тирана е в пламъци

Албанската полиция използва сълзотворен газ, за ​​да разпръсне привърженици на опозицията, протестиращи срещу правителството на албанския премиер Еди Рама късно снощи в Тирана, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

По информация на полицията протестиращите са хвърляли коктейли "Молотов" по сгради на на институции и са повредили градска собственост. Десен полицаи са ранени, съобщиха от полицията,  както и най-малко трима демонстранти, информира Франс прес.

Протестиращите обвиниха правителството на премиера Еди Рама в корупция, непотизъм и опити да накара опозицията да не отправя критики, припомня Ройтерс.

Консервативната опозиция обвинява лявото правителство, че е манипулирало предишни избори и че е узурпирало властта, в това число и съдебната система.

Демократическата партия на бившия премиер и бивш президент Сали Бериша организира протести в парламента миналата седмица, след като един от нейните депутати бе осъден за клевета и изпратен в затвора. Според демократите присъдата на техния съпартиец е политически мотивирана.

Ервин Салиани поиска през 2018 г. оставката на тогавашния министър на вътрешните работи на фона на твърдения за незаконна дейност на брат му, които по-късно се оказаха неверни. Салиани, който започна да излежава присъда от една година затвор преди малко повече от седмица, обжалва пред Върховния съд. Протестиращите настояват за освобождаването му.

Демократите искат да бъде съставено правителство от технократи и обвиняват премиера Еди Рама и управляващата Албанска социалистическа партия в манипулация на предишните избори. Те отдавна обвиняват социалистите на Рама в узурпиране на властта, в това число на съдебната система, и организират бурни протести срещу правителството от 2013 г. насам.

Демократите също така настояват за освобождаване на Сали Бериша от домашен арест, докато срещу него се води разследване за корупция.

Повече от 1000 полицаи бяха разположени по улиците в столицата Тирана, докато хиляди привърженици на опозицията вървяха от една сграда към друга, хвърляйки бензинови бомби, камъни и други твърди предмети, показва видео от мястото на инцидента.

Протестиращите влязоха в сблъсъци пред сградата, в която се намира офиса на министър-председателя Еди Рама, а след това продължиха към централата на неговата Социалистическа партия, където изгориха плакат на Рама. Полицията използва сълзотворен газ, за ​​да разпръсне протестиращите.

Демонстрантите отново се сбиха с полицията пред министерството на вътрешните работи и кметството на Тирана. Кметът е от партията на Рама.

След това протестиращите преминаха през града, като разкъсваха билбордове и друга общинска собственост и подпалваха контейнери за боклук, посочва Ройтерс.

Рама е на власт от 2013 г. и е печелил три поредни избора. Догодина в Албания предстоят парламентарни избори.

Европейският съюз и САЩ призоваха опозицията да възобнови диалога с правителството, посочвайки, че насилието няма да помогне на страната в процеса на присъединяване към ЕС.