Домашен арест за бивш съдия и депутат

Общество
16:23 - 16 Февруари 2023
2239
Домашен арест за бивш съдия и депутат

Адвокат Иван Димов - бивш окръжен съдия на Сливен, някогашен член на Висшия съдебен съвет и депутат от ОДС от времето на Костов, излиза от килията. Той ще бъде под домашен арест с гривна за проследяване, докато се решава дали да бъде екстрадиран в Австрия по обвинение за пране на 170 000 евро.

Това постанови днес Пловдивският апелативен съд и отмени мярката “задържане” под стража, определена преди седмица от окръжните магистрати.

Защитникът Емануил Йорданов посочи пред съда, че в Европейската заповед за арест, издадена от австрийските власти, не са посочени времето и място на извършване на престъплението и степен на участие на Димов. Пишело само, че на разкрита от него адвокатска, а не лична сметка са преведени тези пари. Обяснението на Димов е, че клиент от Австрия го наел да му открие сметка у нас и се разрали, докато това стане, да преведе парите в адвокатската му сметка.

С известното си чувство за хумор Евануил Йорданов каза на съдиите: “А и 170 000 евро са пари, които може да бъдат изпрани и в Елин Пелин, не е необходимо да се ходи до Австрия”. Странното в случая е, че в София Димов живее на метри от централата на МВР, но полицаите вместо да го потърсят и да му връчат призовка, са го следили с дни и са чакали да пътува по магистрала “Тракия”. Целта е била да го арестуват в Пловдивско и да обявят акцията си за героизъм в мирно време.