Домашни бургер хлебчета със сусам
за 12 или 24 броя, 50 мин
Продукти
60 мл прясно мляко
500 г брашно
30 г кафява захар
1 кубче прясна мая
80 г масло
сол
2 яйца
60 г сусам
Приготвяне
Маята се натрошава и се разбърква със 175 мл хладка вода, 40 мл прясно мляко, 20 г брашно и кафявата захар. Оставя се да шупне за около 15 мин.
Леко се разтопява маслото и се омесва тесто с останалото брашно, около 1 ч.л. сол, маята и 1 яйце с куките на миксера или на ръка.
Оставя се да втаса на топло около 1 час – да си удвои обема.
Размесва се на 12 по-големи или 24 по-малки топки.
Подреждат се в тава с хартия за печене, като се разплескват на плоски питки с дебелина около 1,5 см. Оставят се отново да втасат около 45 мин.
Останалите прясно мляко и яйце се разбъркват с 3 с.л. вода. Намазват се питките и се поръсват със сусама.
Пекат се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 18-20 мин. Оставят се да изстинат.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете актуалния брой с акценти "Доматена супа в 6 пресни билкови варианта" и "Новият хит: Динена туршия".