Домашни маски за свиване на порите: 5 прости рецепти

От продуктите, които винаги са в хладилника

Стил
17:19 - 04 Февруари 2022
9037
Домашни маски за свиване на порите: 5 прости рецепти

Разширените пори са често срещан проблем сред жените от всички типове кожа (въпреки че мазната и комбинираната кожа са по-податливи на това). Порите са необходими на кожата ни да диша, както и да отделя себум, който в определени количества е необходим за поддържане на защитната бариера на кожата. Ако порите са разширени, те бързо се запушват с остатъци от себум, както и с прах и козметични остатъци. Това не само изглежда неестетично, но и може да причини акне. 

Този проблем се решава лесно: маски за стесняване на порите ще ви помогнат. Разбира се, най-добрият козметик ще се справи с тази задача, но дори и у дома можете значително да подобрите ситуацията. Събрахме 5 рецепти за най-ефективните домашни маски за лице, които стягат порите, подобряват състоянието на кожата и й придават здравословен блясък.

Протеинова маска

-          1-2 белтъка

-          1 чаена лъжичка лимонов сок

Отделете белтъците от жълтъците и добавете към тях лимонов сок. Разбийте добре съставките, докато се получи лека бяла пяна. Нанесете получената маса върху предварително почистена кожа и оставете за 10-15 минути. След това изплакнете обилно с топла (не гореща!) вода и нанесете овлажнител.

Маска с извара

-          1/2 прясна краставица

-          3-4 супени лъжици нискомаслена извара

Обелете и настържете краставицата (може да нарежете на ситно). Смесете настърганата краставица с изварата. Ако получената смес не е достатъчно хомогенна, можете да я разбиете с блендер. Нанесете маската върху лицето си за 15-20 минути, след което изплакнете с хладка вода.

Маска с овесени ядки

-          1 супена лъжица зърнени храни

-          1 яйчен жълтък

-          Вряща вода

Залейте супена лъжица овесени ядки с малко количество вряла вода, за да стане гъста каша. Покрийте овесените ядки с капак (може да ги увиете в кърпа, за да попие водата) и оставете да престои 20-30 минути, докато достигне стайна температура. Добавете жълтъка към кашата и разбъркайте добре. Нанесете получената смес върху кожата за 20-30 минути. Изплакнете с топла или хладна вода, след което нанесете обичайния си овлажнител.

Портокалова маска

-          1 малък портокал

Портокалът трябва да бъде обелен и нарязан на ситно, можете да го разбиете и с блендер. Без да добавяте допълнителни съставки, нанесете получената каша върху лицето и оставете за 15-20 минути. Изплакнете маската обилно с топла вода и нанесете овлажнител. 

Важно: чувствителната кожа може да реагира на цитрусови киселини със сърбеж и дори обрив. Преди да използвате маската за първи път, е необходимо да тествате върху малка част от кожата.

Картофена маска

-          1 картоф

-          1 яйчен белтък

-          1 чаена лъжичка лимонов сок

Обелете суров картоф и го настържете на ситно ренде (по-добре е да използвате пресни картофи, те имат повече витамини). Добавете предварително разбития белтък и лимоновия сок. Нанесете маската върху почистена кожа и я задръжте за не повече от 15-20 минути. Изплакнете маската с хладка вода и не забравяйте да овлажните кожата си.