Доматени кюфтенца с нахут
за 2 порции, 35 мин
Продукти
300 г кайма по избор
1 яйце
2 с.л. извара
2 с.л. прясна галета – хлебни трохи, или 1 филийка накиснат във вода и изстискан хляб
сол и черен пипер
1 връзка пресен лук
1 малък лимон
250 г сварен нахут – може от консерва
1-2 с.л. зехтин или олио
½ ч.л. семена кимион
400 г обелени домати – може от консерва
Приготвяне
Каймата се омесва с яйцето, галетата, изварата, сол и черен пипер.
Оформят се малки кюфтенца.
Пресният лук се нарязва на дребно.
Лимонът се изцежда.
Нахутът се изплаква и се отцежда.
Кюфтетата се изпържват до златисто кафяво в загрятата мазнина. Поръсват се с кимиона.
Доматите се нарязват на парче и се добавят към кюфтетата.
Прибавят се лукът и нахутът и се оставя да заври. Готви се на средна температура 12 мин.
Подправя със сол, черен пипер и лимонов сок.
Нахутът може да се замени със сварен боб.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете актуалния брой с акценти: "Пълнен патладжан в 5 свежи летни варианта" и "Как се прави кръфин – новият сладкиш между кроасан и мъфин".