Дончев: Ако се наложи, ще се въведе пълна карантина

Новини
09:34 - 31 Март 2020
4169
Дончев: Ако се наложи, ще се въведе пълна карантина

Има и по-тежки ограничителни мерки, от тези, които в момента са наложени у нас. Ако ситуацията го предполага щабът може да препоръча на правителството въвеждане на още по-тежки мерки.

Те са тотална карантина за рисковите групи, които са възрастни хора и тези с хронични заболявания или затягане на още повече на режима за излизане от вкъщи - само с декларация. Това обяви в ефира на Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев.

От десетина дни вече разработваме електронна система, която се ползва от полицията и от служителите на РЗИ, която позволява да се автоматизират процесите, свързани с търсене на карантинирани. Съвсем скоро в рамките на седмицата ще представим система, която е достъпна за гражданите. С нея, ако те имат симптоми, ще могат да проверяват дали са били контактни с някое заразено лице. Така че има възможности. Може да се направи тази система за контрол като приложение на мобилния телефон, посочи Дончев.

Системата е почти готова и вероятно още в четвъртък ще я представим на всички потребители. А мерките са възможни, те са планирани, но не са задействани, обясни той.

Напълно възможно е по опита на други страни хората да могат да излизат в определен периметър само. Основното в тези мерки е да се изясни причината за излизането. Тя трябва да е свързана с посещение на аптека, магазин, работа, обясни Дончев.