Дори две парчета шунка на ден увеличават с 15% риска от диабет
Яденето на преработено или червено месо увеличава риска от диабет тип 2, като дори само две парчета шунка или бекон на ден се свързват с 15% по-висок риск от заболяване. Това показва най-голямото изследване на зависимостта между месото и диабета, провеждано някога. То беше ръководено от Кеймбридж и включва 2 млн. души по цял свят. Резултатите от него бяха огласени от световните медии, след като бяха публикувани в авторитетното специализирано издание Lancet.
Диабетът е едно от социално най-значимите заболявания. Смята се, че над 400 млн. души по света са диагностицирани с него. То е водеща причина за слепота, бъбречна недостатъчност, инфаркт. Изследването доказва, че наред с поддържането на здравословно тегло и движението, диетата е много важен начин да намалим риска от заболяване, коментират учените. Според тях, това е още един сигнал, че трябва да се ограничи консумацията на преработени и червени меса.
Проучването ни дава най-подробната информация към момента за взаимовръзката между консумацията на преработени меса и непреработени червени меса и риска от диабет тип 2, коментира проф. Нита Форуми от екипа в Кеймбридж, цитирана от "Гардиън". Учените установяват, че дори 50 грама преработено месо на ден (колбаси, шунка и др.) означава 15% по-висок риск от развиване на заболяването в следващите десет години.
Консумацията на 100 г непреработено червено месо на ден - равно на една малка пържола, се равнява на 10% по-висок риск от диабет. Редовната консумация на 100 г птиче месо на ден се свързва с 8% повишение на риска, но при допълнителни анализи тук връзката се оказва по-малка.