Доставят бюлетините в чужбина по 8 сухопътни маршрута

Актуални новини
10:53 - 01 Март 2021
1167
Доставят бюлетините в чужбина по 8 сухопътни маршрута

Доставката на бюлетините за вота в чужбина ще става както с въздушен, така и със сухопътен транспорт. В условията на спрени полети заради пандемията обаче от външно министерство са създали нужната организация и са определили и 8 сухопътни трасета, по които изборните книжа ще достигнат до европейските държави.

Това ще става със собствен транспорт и от служители на ведомство, съобщиха за „Монитор“ от МВнР и работната група там, създадена специално за вота на 4 април.

В момента 74 страни са дали съгласие за провеждане на изборите на тяхна територия, като сме отправили запитване към общо 131.

Тези членове на секциите, които ще бъдат командировани от България ще бъдат ваксинирани, ако пожелаят. Навсякъде, където се налага командироване на служители на външно, ще им бъдат направени и нужните PRC-тестове, а на дадени места има и изискване за карантина.

Секциите зад граница трябва да бъдат назначени до 22 март, а промени в тях могат да се правят до 29 март.

На парламентарния вот през 2017-та секциите зад граница са били 371 – 116 от тях в дипломатическите ни мисии, а 255 извън тях. В онези страни, където има допълнителни рестрикции за предвижване между населените места, от МВнР ще настоява гласуването да бъде смятано като уважителна причина. Нашенците, които обаче са поставени под карантина, защото са заразени с COVID-19 няма как да излязат да пуснат бюлетина. За тях няма възможност и за подвижни урни, каквито ще има за карантинираните у нас.

Иначе МС вече обяви обществената поръчка за печатите за секците, която е на стойност 40 000 без ДДС.

За целта ще трябва да се изработят 13 780 кръгли печата за обикновените секции, както и 2060 квадратни за подвижните, което по същество е с около 1000 бройки повече, отколкото на местните избори през 2019 г.  Причината е фактът, че заради пандемията ще има повече подвижни урни заради карантинираните  Това на практика означава, че ще се изработят общо 15 480 печата. 

За печатите задължително трябва да е използва стандартното синьо мастило и да имат гаранция за максимум 20 000 удара върху хартията.