Достойно: Кацаров призна, че е неглижирал COVID-19

Никога не съм бил антиваксър, РНК-овата технология е връх в медицината, отсече здравният министър

Политика
11:34 - 24 Юни 2021
2892
Достойно: Кацаров призна, че е неглижирал COVID-19

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров призна публично, че в началото на коронавирусната пандемия силно е неглижирал проблема. През март 2020 г., а и по-късно в редица свои изказвания той неколкократно обявяваше, че инфекцията е неособено опасна, както и че трябва да има мерки само за предпазване на най-възрастното население у нас. При над 18 000 жертви на вируса обаче днес той заяви:

"В началото съм подценявал проблема с вируса, но това е било на базата на информацията, която е имало тогава. Не мисля, че съм казал нещо, за което да се извинявам. Винаги съм смятал, че мерките могат да се прилагат много по-добре.

Настоявам да се анализира смъртността през тази година. Това означава да анализираме, кои действия на властите са допринесли за това да има толкова висока смъртност. Този анализ ще помогне това да не се повтори". 

„Бих искал да видя всички без маски, но това може да стане само, ако има масово ваксиниране. С 20-25% имунизирани няма как да се случи. Ваксинираме се и сваляме всички маски“, отсече Кацаров. И добави, че не е вярна информацията, че е антиваксър, въпреки че в началото на ваксинационния процес срещу ковид у нас изрази съмнения в качеството на препаратите.

„Клевета е, че съм антиваксър, аз съм лекар. Искам с популярни хора да се опитаме да убедим хората да се ваксинират“, каза още Кацаров. И заяви, че всъщност намира РНК-овата технология, прилагана масово у нас, за връх на медицината. Той заяви още, че много неща могат да се променят, но в краткия му мандат няма как това да се случи.