Доживотен затвор за убийството на диджей Теди

Новини
16:01 - 10 Юли 2024
4318
Доживотен затвор за убийството на диджей Теди

ВКС потвърди присъдата, с която за убийството на диджей Теди през 2015 г. са наложени наказанията доживотен затвор на Константин Бухлев и лишаване от свобода за 20 години на Григор Колев, съобщиха от съда. Името на Бухлев не е известно на широката аудитория, но е добре познато в съдебните зали. 

Най-вече, защото е бил свидетел по знакови разследвания като това за атентата срещу Алексей Петров през 2015 г. А също така от т.нар. криминално дело срещу Васил Божков бяха отделени материали, които засягат обвинение на бизнесмена и на Константин Бухлев, което е за изнудване. Тези папки бяха изпратени в прокуратурата в Плевен, в чийто район било извършено изнудването.

Така или иначе Бухлев е в затвора от доста време заради убийството на диджей Теди.  Според събраните доказателства той е физическият убиец на Тодор Тодоров, известен като диджей Теди, Колев пък бил подбудител. 

 „В случая обвинението спрямо подсъдимия Колев е доказано от система от косвени доказателства, обуславяща единствено възможен извод, а именно: че този подсъдим е действал в съучастие като подбудител с подсъдимия Бухлев, действал като извършител", пишат върховните съдии. 

Диджей Теди бе открит мъртъв край блока му на варненския булевард „Осми приморски полк" в късните часове на 26 февруари 2015 г. По тялото му имало прободни рани от нож. Повече от четири години разследването бе в задънена улица, докато през лятото на 2019-а за престъплението бяха обвинени Колев като подбудител и Константин Бухлев като физически извършител.

Причината - сложни любовни отношения.

Колев съжителствал паралелно с три жени, като от две от тях имал деца. Една от жените била Филипа, с която се жени по-късно, когато вече е задържан.  Тя обаче имала и дългогодишна връзка и с диджея, но пък имала дете от Колев, което той не припознал. В началото на 2015 г. отношенията между двамата са обтегнати, а Филипа задълбочава връзката си диджея. Той й предложил да заживеят заедно и да осинови детето. Заради Филипа в миналото между Колев и Тодоров е имало спречквания.

В месеците преди убийството Колев наел частен детектив да следи Филипа. Той научил всички подробности за срещите с конкурента  и решил да го ликвидира.  Обърнал се към Константин Бухлев, който имал магазин за авточасти в София, а освен това се занимавал и с логистика на „мокри поръчки".

По отношение на оплакванията за явна несправедливост на наложените наказания съдебният състав на ВКС отбелязва, че апелативният съд е оценил комплекса от смекчаващи и отегчаващи обстоятелства по отношение на всеки от подсъдимите.

 "При определяне на наказанието на Колев са съобразени смекчаващите обстоятелства, но при преценката за справедливостта на наказанието не може да бъде игнориран моралният облик на дееца, проявен чрез деянието, който го очертава като личност, която не зачита човешкия живот и намира неправомерен начин за „решаване" на личните си проблеми", казват съдиите.

В случая мотивът за участие в престъплението - да премахне „съперника" си, е самостоятелно отегчаващо обстоятелство, тъй като разкрива особености на личността на Колев, които го характеризират като опасен за околните, като лице, което е готово да предприеме крайни мерки за „отстраняване на противник", посочват още магистратите. Според тях е налице и завишена степен на обществена опасност на деянието, която произтича от механизма на причиняване на смъртта на жертвата.

„Верен е изводът на съда, че по отношение на подсъдимия Бухлев справедливо се явява наказанието „доживотен затвор", категоричен е тричленният състав на ВКС. Независимо от липсата на предходна съдимост, деецът представлява личност с особено висока степен на обществена опасност, чийто морален облик е в пълен разрез с добрите нрави в обществото.

Личността на Бухлев го характеризира като опасен за обществото, а наред с това извършеното деяние е „изключително тежко", откъдето следва, че в този случай единствено наказанието „доживотен затвор" би било съответно на обстоятелствата, релевантни за наказателната отговорност.