ДПС: Бюджет 2022 е проинфлационен

В проектобюджета се залагат повече инвестиции спрямо миналата година, обясни вицепремиерът Асен Василев

Новини
13:14 - 10 Февруари 2022
2862
ДПС: Бюджет 2022 е проинфлационен

Фискалният консерватизъм от последните години е причина за забавения растеж. Тази позиция изрази Кирил Симеонов от ИТН по време на дебатите по първо четене на бюджета за 2022. Настоящия бюджет обаче е бюджет на растежа, смята той.

Йордан Цонев от ДПС посочи, че партията се отнася сериозно и отговорно към бюджета. Този бюджет е много важен, по-важен от бюджетите от последните години, коментира народният представител.

Инвестиционните разходи в последните години не се изпълняват, подчерта Цонев и изрази опасение, че и с този бюджет ще се случи същото. Условията за инвестиции за лоши, смята той. Депутатът поиска да се спре тенденцията за нарастване на дълга. Бюджетът е проинфлационен, категоричен бе Цонев.

Бюджетът може и да е специален, но не е най-социалният, отсече народният представител, според когото обаче със сигурност бюджетът е популистки.

Депутатът припомни мотото на Бил Клинтън: "Икономиката, глупако", като обаче го допълни: "Икономиката, глупако, не репресиите".

Бюджетът не е максимално социалният, призна след това и финансовият министър Асен Василев. Той е доста социален и е устойчив във времето, според него. Инвеститорите, по думите му, били много щастливи, защото никой вече не ги рекетирал.

Ние наследяваме една ужасна репутация, увери финансист номер едно.

Инфлацията ще бъде по-висока през първата половина на годината, прогнозира вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при представянето на проектобюджета за тази година.

Средносрочната инфлация тази година се очаква да бъде 5,6 на сто, а икономическият растеж – 4,8%, според предложената от кабинета финансова рамка. 

Според Василев инфлацията е основно привнесена. В проектобюджета се залагат повече инвестиции спрямо миналата година, допълни вицепремиерът, според когото няма основания да се опасяваме от дългова спирала:

„Дългът, който е предвиден тази година като процент от БВП, е по-малък от дълга, който е бил предвиден миналата година в последния редовен приет бюджет и то по-малък значително“. 

В проектобюджета е заложено поемането на 7,3 милиарда лева нов дълг, но с голяма част от сумата ще се рефинансират стари задължения на страната ни.