ДПС гласува с ГЕРБ свалянето на Петков

Карадайъ иска истинска промяна за страната, този кабинет бил най-лошият за 30 г.

У нас
12:39 - 15 Юни 2022
2763
ДПС гласува с ГЕРБ свалянето на Петков

ДПС ще подкрепи вота на недоверие към правителството. Това заяви лидерът на движението Мустафа Карадайъ след разговори с ГЕРБ.

"Ще го подкрепим с идеята, че продължаваме промяната на започналата промяна, която е необходима за страната. Ние дадохме оценката си за това правителство, че е най-лошото в историята на България през последните 30 години. От друга страна мотивите на ГЕРБ са основателни и ще дадем своя принос и аргументи в зала когато се разглежда вота", отсече той.

В тези кризисни времена ние трябва да бъдем загрижени за българските граждани, пенсионерите, сигурността и преодоляването на кризите в страната. Затова най-важното за нас е това правителство да си отиде, което не означава, че няма да се направят промени в държавното осигуряване и бюджета." - заяви Карадайъ.

От ПГ на ГЕРБ-СДС проведоха консултации с ДПС в търсене на подкрепа за внесения вот на недоверие към правителството.

След това Карадайъ напусна заседанието на Народното събрание, след като изрази от парламентарната трибуна възмущението си относно начина на водене от председателя на НС Никола Минчев по време на изслушването на външния министър Теодора Генчовска по темата Северна Македония.

Карадайъ обясни, че напуска залата и цитира, чл. 44, ал. 4, от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, според който председателят е длъжен да съобщава грифа, с който документът е класифициран.

Карадайъ счита за безобразие, че заседанието на Народното събрание е открито, а не закрито, при условие, че са депозирани за обсъждане документи от Външно министерство с гриф „Секретно“.

Нещо повече – той разкри, че председателят на Народното събрание е подложил да гласуване алинея от правилника на Народното събрание, която противоречи на вида на документите, представени от министър Генчовска.