ДПС кани за преговори за кабинет всички в НС, без "Възраждане"

Въпреки нежеланието за втори мандат, ние сме длъжни към нашите избиратели, заяви Делян Пеевски

Новини
18:06 - 09 Юли 2024
3016
ДПС кани за преговори за кабинет всички в НС, без "Възраждане"

ДПС, въпреки изявленията на партиите в НС, ще опита да състави кабинет с втория мандат. Движението изпраща покани за преговори за съставяне на правителство с втория мандат до всички партии в парламента без "Възраждане". Дава им краен срок за отговор утре вечер.

"Знаете - с тази проруска партия не работим", обясни шефът на ДПС в НС Делян Пеевски.

"По медиите видяхме, че няма желание за втори мандат. ГЕРБ изпратиха, другите партии, видях, че и ПП са казали, но въпреки всичко ние сме длъжни към нашите избиратели да вземем мнението на останалите партии, защото да правим сами втори мандат, да разиграваме държавата, да държим папки без да може да има правителство... ДПС е сериозна и отговорна партия и няма да си го позволим, но нека изчакаме утре и да видим другите отговори", обясни Пеевски.

Още сутринта от ГЕРБ отказаха срещата с обяснението, че е политически инат да се бойкотира първия мандат, но да се преговаря за следващите, а и защото не виждат възможност да се състави редовен кабинет предвид различията между парламентарните сили. Още от изборите насам лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов казва, че няма да подкрепи нито втория, нито третия мандат, както и че не би направил правителство само с ДПС.

От БСП също заявиха по-рано този следобед след заседание на ръководството си, че няма да гласуват за втория мандат, но биха посредничили за кабинет с третия. След тях и от "Промяната" обявиха, че няма да откликнат на поканата за среща. И така останаха само от "Има такъв народ", понеже групата на "Величие" се разпадна.

Пеевски обясни, че заседанието на групата минало спокойно, имало и кворум, въпреки че не всички дойдоха. "Колегите са добре дошли на парламентарна група. Решението е тяхно. Ние сме в парламента, където е мястото на народните представители и където данни пратили нашите избиратели. Очаквам те да бъдат отговорни към нашите избиратели", обясни Пеевски.

Липсваха т.нар "ДПС-17" - депутатите, поканени на срещата в сараите на Ахмед Доган в Росенец в събота. Междувременно те се събраха в столичен мол, за да изяснят позицията си за бойкота на заседанието.

"Колегите са поканени от неделя на парламентарна група. Нали обясняваха, че искат всички формати да работят - форматите работят. На колегата Чакъров съм му казал Централно оперативно бюро да направим. Поканихме ги и на председателски съвет вчера, където отсъстваха, а повечето области бяха. Всеки, който е решил, е дошъл", обясни Пеевски.

Пеевски определи като компромат информацията за писмо, изпратено до посланиците на страните членки на ЕС и НАТО, от името на зам.-председателя на ДПС Станислав Анастасов, коeто самият Анастасов нарече фалшиво: 

"Беше много впечатляващо за мен, точно в медия от кръга "Капитал", в пълен унисон с някои наши представители, с минути разлика как се шерва. Това е един компромат, който ни го направи кръгът "Капитал", каза Делян Пеевски.