ДПС печели изборите в Силистра

У нас
09:36 - 12 Юли 2021
3212
ДПС печели изборите в Силистра

Готови са окончателните резултати от парламентарния вот в Силистренска област. От имащите право на глас 114 469 и допълнително вписани в избирателните списъци са гласували 47 913 души, съобщават от РИК – Силистра. Така избирателната активност в региона е почти 42 %, с пет процента по-ниска от изборите през април тази година.

Първа политическа сила по резултат е ДПС с 13 674, следва ГЕРБ-СДС – 12 564. Трета е „Има такъв народ“ с 8 672 гласа и четвърта - БСП с 5 532 гласа.

По-добър резултат от миналите парламентарни избори имат „Да! България“ с 2 352-а гласували. През април коалицията имаше под 2 000 гласа.

На този етап разпределението на четирите мандата се очертава да е същото, като предходното – по едно депутатско място за първите четири политически сили. Но все още нищо не е окончателно, тъй като е възможно при преразпределението на гласовете с мандат да се сдобият хората на Мая Манолова и от „Да!България“.

Първите изборни протоколи са започнали да пристигат още в 9,30 вечерта, само час и половина след края на изборния ден. Работата със секционните избирателни комисии е приключила в три след полунощ, почти без проблеми. Разминавания и неточности е имало само в някои протоколи от секциите, в които гласуването е било с хартиени бюлетини, съобщи Марияна Чобанова, председател на РИК – Силистра.